Stručnjaci upozoravaju: Ovu vrstu hrane nikad ne treba da pijete sa toplom kafom ili čajem

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Možete sebi samo stvoriti dodatne probleme

Foto: Pixabay

Kada ručamo ili večeramo, volimo da pored tanjira imamo neku čašu ili šolju dobrog napitka. Mnogi od nas vole da piju čaj uz određene grickalice ili da piju kafu uz određenu hranu. Međutim, stručnjaci kažu koju vrstu hrane ne bi trebalo da konzumiramo sa ovim toplim napicima i upozoravaju na neke zdravstvene rizike.

Prema mišljenju Debore Grejson, farmaceutkinje i nutricionistkinje, pijenje kafe ili čaja sa određenim namirnicama poput crenog mesa ili lisnatog zelenog povrća može da poveća šanse za razvoj ozbiljnih nedostataka hranljivih materija. Poznato je da hemikalije u ovim toplim napicima sprečavaju telo da apsorbuje gvožđe, mineral koji je od vitalnog značaja za transport kiseonika po telu, dajući nam energiju i jači imuni sistem.

U prevodu, mogli biste da postanete anemični.

Uz pomenute namirnice, ne bi trebalo čaj i kafu da pijete dok jedete hranu bogatu gvožđem poput bifteka, govedine, spanaća, brokolija i kelja, piše "Daily Mail".

Foto: Shutterstock

Studije su otkrile da hemikalije u čaju i kafi mogu blokirati apsorpciju gvožđa, uključujući polifenole, za koje se smatra da štite od upale.

Njen savet je da ako baš moramo da pijemo nešto uz obrok, da to bude voda, jer time što ćemo stomak napuniti tečnosti, manje ćemo hrane uneti u sebe. Najbolje je da nam poslednji obrok u danu bude tri sata pre odlaska na spavanje, kao i da praktikujemo jedenje za stolom, a ne u dnevnoj sobi ili nekom drugom mestu.

(Ona.rs)