Ishrana tokom perioda virusa: Nutricionista savetuje šta treba da se jede i ističe jednu stvar, a nije hrana

Vreme čitanja: oko 1 min.

Moramo posebno voditi računa u ovom periodu godine

Foto: Freepik

Sezona virusa uveliko vlada, čuje se kašalj, a maramice su sada svima jedna od obaveznih stvari u džepovima ili torbama. U ovom prelaznom periodu je jako važno da održimo visok nivo imuniteta organizma, jer ako imunitet padne, lako se možemo prehladiti.

Kako to možemo postići?

Ne mora se naglašavati da su to vitamini i dobra odeća i obuća, a prema rečima nutricioniste Milke Raičević, za dobru zaštitu tokom ovog perioda su važne i sledeće stvari.

- Da, važno je da u organizam unosimo dovoljno vitamina. Ishrana je jako važna, a najbolje da vam tanjir bude ukrašen raznim bojama. Dakle, voće i povrće raznih boja i sve što je na pijaci, nećete pogrešiti. Savetujem med, meso (pre svega govedina), orahe, mahunarke, kefir, crnu čokoladu. Što se tiče jaja, najbolje je samo žumance, ali i dosta čajeva za imunitet – kaže Milka Raičević za Telegraf.rs.

Osim toga, naša sagovornica ističe da je jedna od najvažnijih stvari - san.

Foto: Shutterstock

Ukoliko osoba ima problem sa nedostatkom vitamina D, onda, kada je sunčani deo dana, treba da prošeta malo, kao i da u ishranu uključi i integralne žitarice.

(Telegraf.rs)