Sigurno niste znali da topla čokolada može da vam pomogne da izgubite težinu: Stručnjak objašnjava i kako

M. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Kakao je pun vlakana, koji mogu da vam obuzdaju glad i na taj način pomognu u gubitku težine

Foto: Shutterstock/Fascinadora

Topla čokolada — poslastica za koju mnogi veruju da je direktna propast svake dijete — zapravo bi mogla da vam pomogne da smršate.

Kako tvrdi zdravstveni stručnjak Stiv Benet za "The Sun",  jedna šoljica kakaa dnevno bi zapravo mogla da pomogne ljudima da izgube kilograme, jer je prepuna vlakana koja zadovoljavaju glad.

- Ako unosite više vlakana u ishranu, odna manje jedete i duže se osećate sitima. Kakao prah, koji bi trebalo da bude glavni sastojak vruće čokolade, bogat je vlaknima - otkriva Benet.

Međutim, postoji kvaka: mora da bude nezaslađen.

Foto: Pixabay/janiceweirgermia

No, kako bi zaobišao vrući kakao pun šećera, kakav može da se kupi u prodavnici, Benet sprema sopstveni domaći napitak — jednostavnu i zdraviju verziju koja je podjednako ukusna. On koristi 200 mililitara toplog mleka, dve kašike kakao praha i dve kašičice stevije, zaslađivača bez kalorija.

- Sve se dijete zasnivaju na odricanju od ukusnih stvari i ljudima se to ne sviđa - ističe on: - Ali ako stavite vlakna na prvo mesto, posle toga možete da jedete šta god želite, a  na kraju ćete ipak jesti manje jer ćete se osećati sito - objašnajva Benet i dodaje da vlakna pomažu u regulisanju digestivnog sistema tako što promovišu dobre bakterije da napreduju i ujedno imaju adekvatnu apsorpciju vode što dovodi do zdravog rada creva.

Prema Healthline-u, vlakna bi takođe mogla da smanje skokove šećera u krvi nakon obroka punog ugljenih hidrata, i potencijalno bi igraju ulogu u smanjenju rizika od kolorektalnog karcinoma.

Ali ako ne želite vruću čokoladu, postoje i mnoge druge namirnice bogate vlaknima koje možete da izabrerete: bobičasto voće, pasulj, orasi, semenke, zob i avokado, su samo neke od njih. Mada, treba da budete oprezni da ne preterujete. Stručnjaci kažu da previše vlakana može dovesti do nekih gastrointestinalnih problema.

- Čak su i vlakna toliko izazovna za varenje, da bi mogle da preopterete vaš digestivni sistem, zbog čega bi mogli da iskusiti gasove i zatvor, posebno ako ne pijete dovoljno vode dok konzumirate dijetu bogatu vlaknima - upozoravaju stručnjaci.

(Ona.rs)