Savet nutricioniste za individualnu dijetu: Neka mera budu dlan, šaka i palac

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dala nam je i upute kako da kreiramo jelovnik

Foto: Shutterstock/Pormezz

Kako je krenulo lepo vreme, dosta nas se maksimalno trudi da neke nezdrave namirnice zamene zdravim i hranljivijim. Međutim, kako uglavnom postoje neke namirnice koje više volimo od drugih ili ih uopšte ne volimo, a neke možda i smemo da jedemo, pitali smo nutricionistu Milku Raičević da nam da predlog jelovnika kog gotovo svako može da konzumira, ali ako ne možete da se odlučite, njen savet je da to bude mediteranska dijeta.

- Ono što je važno reći jeste da svako treba da ima individualnu dijetu, ali i da se broje kalorije. Nije svakome ista kalorijska vrednost potrebna, a zavisi i od pola. Takođe, birajte namirnice sa malim glikemijskim indeksom. Uz sve ovo treba uvesti i fizičku aktivnost, a treba imati na umu da je povrće hrana, a voće desert. Najvažnije je kod dijete da nam mera budu šaka, dlan ili palac, ali i tri kašike - rekla nam je za početak nutricionita i objasnila:

- Ako kuvate pirinač, neka to budu tri kašike, ako kuvate krompir, neka bude "za dlan", a ako kuvate meso, neka ima dužinu vašeg palca - kaže naša sagovornica i daje primer jelovnika.

Doručak:

Salata od crvenog sočiva, a podloga može biti meso ili pečurke

Ručak:

Gaspačo supa

Večera:

Salata od avokada

Naša sagovornica kaže da, što se tiče hleba, to bude vitas, tonus ili integralni.

(Ona.rs)