Ako želite bolje da spavate noću, pokušajte da jedete više ovu hranu
Studija otkriva da postoji dosledan obrazac u kome je odstupanje od normalnog trajanja sna povezano sa smanjenim unosom voća i povrća
Voće i povrće su važan deo uravnotežene ishrane - a takođe i uravnoteženog sna.
Nova studija iz Finske ispitala je kako konzumacija voća i povrća kod odraslih Finaca utiče na trajanje sna.
Istraživanje je razmatralo podatke iz Nacionalne studije o finskom zdravlju iz 2017, koja je uključivala 5.043 odrasle osobe starije od 18 godina. Ispitanici su tada prijavili svoje navike u ishrani i kratkom, normalnom ili dugom spavanju.
Ispostavile su se, kako prenosi "NY Post" dve stvari. Prva je da su u poređenju sa "normalnim" spavačima, "kratkospavači" konzumirali 37 grama manje voća i povrća dnevno. A druga je i da su oni koji su spavali duže od normalnog - konzumirali manje 73 grama voća i povrća dnevno.
Studija je, stoga, zaključila da postoji "dosledan obrazac" gde je odstupanje od normalnog trajanja sna direktno povezano sa smanjenim dnevnim unosom voća i povrća.
- Ovi nalazi ukazuju na potrebu za da se razmotri i obrazac spavanja u dijetalnim intervencijama. Potrebna su dalja istraživanja, uključujući longitudinalne studije, da bi se bolje razumeli mehanizmi koji leže u osnovi ovih asocijacija - naveli su istraživači.
Koautor studije, profesor dr Timo Partonen, primećuje da je spavanje manje od sedam sati ili više od devet sati po noći povezano je sa smanjenom konzumacijom voća i povrća.
- Ključni zaključak je da se nedostatak sna poklapa sa nezdravom ishranom. To znači da programi za praćenje težine moraju da obrate pažnju i na naše navike spavanja... jer to može da pokvari ili unapredi ishod - zaključuje dr Partonen.
Dok je studija uzela u obzir hronotip svake osobe (klasificirajući ljude kao "ranoranioce" ili "noćobdije"), uticaj ove osobine na vezu između trajanja sna i konzumiranja voća i povrća bio je "minimalni".
Partonen ističe da istraživači nisu bili u stanju da analiziraju bilo kakve "uzročne veze", ali da bi na osnovu ovih nalaza, ljudi trebalo da jedu više voća i povrća dnevno kako bi bolje spavali.
- San, ishrana i fizička aktivnost čine jedinstvo - rekao je on: - Pozitivna promena u jednom od njih se ogleda u pozitivnoj promeni u druga dva.
Dijetetičarka iz Nju Džersija Erin Palinski-Vade takođe je reagovala na ove nalaze.
- Nije iznenađujuće da povećanje unosa voća i povrća u ishrani može da poboljša i kvalitet i kvantitet sna. Voće i povrće sadrže razne hranljive materije koje mogu da podrže zdrav san. Neki plodovi, kao što su višnje i banane, sadrže melatonin, hormon koji reguliše ciklus spavanja i buđenja. Jedenje ovog voća može povećati nivoe melatonina u telu, što će podstaći bolji početak i kvalitet sna - kaže dijetetičarka.
Prihvatanje ishrane bogate voćem i povrćem takođe može da pomogne povećanju unosa antioksidanata, što opet može smanjiti oksidativni stres i upale u telu. A san može da se poboljša jer se ovi faktori smanjuju.
I tamno, lisnato povrće kao što su spanać i kelj su dobri izvori magnezijuma, hranljive materije koja takođe može pomoći u spavanju.
- Utvrđeno je da dijete bez magnezijuma povećavaju rizik od nesanice, tako da ima smisla da ishrana bogata magnezijumom može da poboljša san - istakla je ona i dodala da voće i povrće poput spanaća i paradajza takođe sadrži aminokiselinu zvanu triptofan, koja je "prekursor serotonina", neurotransmitera koji je uključen u proizvodnju melatonina i pomaže u regulaciji sna: - Povećanjem unosa triptofana u ishranu, možete da promovišete opuštanje i poboljšanje spavanja.
(Ona.rs)