Kivano nije isto što i kivi: Ova egzotična voćka se sve više uzgaja u Srbiji, a sportisti je obožavaju

N. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Nizak nivo kalorija je savršen za dame koje brinu o svojoj figuri

Foto: Pixabay

Kivano, estetski gledano, liči na mešavinu kivija i krastavca, ali zapravo je bodljikava dinja koja poreklo vuče sa afričkog tla, a poslednjih godina sve je traženija u Evropi. Tako je pronašla svoj put i do bašti Srbije.

Ono što ova biljka zahteva jeste mnogo toplote i blago kiselkasto tlo koje je unapred pripremljeno sa nekoliko centimetara stajskog đubriva.

Seme se sadi početkom maja, kada je opasnost od hladnih temperatura svedena na minimum. Za dve-tri nedelje možete ubrati ovu voćku iz svoje bašte.

Benefiti

Kivano sadrži impresivan nivo proteina u iznosu od 1,5 grama po šoljici iseckanog voća. To može biti posebno korisno za osobe koje se bave sportom. Još jedna poželjna informacije jeste da ova voćka sadrži mali broj ugljenih hidrata i masti, a samim tim nema mnogo kalorija - svega 51 na 100 grama. 

Samo jedna šolja iseckanog kivija obezbeđuje čak 273 odsto preporučene dnevne doze vitamina C, kao i značajne količine vitamina K, E, B6, i B9. Kivano takođe sadrži značajne količine minerala kao što su kalijum, bakar, magnezijum i folat, koji su važni za održavanje celokupnog zdravlja organizma.

Ova voćka pomaže poboljšanju probave i reguliše nivo šećera u krvi, a sastojak aktinidin pomaže u razgradnji proteina i apsorpciji hranljivih materija. Takođe se smatra da može da pomogne u smanjenju holesterola.

Foto: Pixabay

Oprez

Kivano je bogat vlaknima koja mogu izazvati nadutost, proliv i stomačne probleme kod ljudi koji su previše osetljivi. Takođe, sadrži visok nivo oksalne kiseline koja može da uzrokuje probleme u bubrežnoj funkciji kod osoba koje već imaju problema sa bubrezima.

(Ona.rs)