Dva gluva deteta čula muziku po prvi put u životu: Lek na pomolu?

N. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Revolucionarno otkriće

Foto: Shutterstock

Dvoje dece koja su rođena gluva sada mogu da slušaju muziku, nakon što su podvrgnuta revolucionarnoj genskoj terapiji. Tretman, koji se daje kao infuzija u uvo, funkcioniše tako što zamenjuje neispravnu DNK koja uzrokuje vrstu nasledne gluvoće poznate kao DFNB9. Istraživači se nadaju da bi sličan pristup mogao pomoći u drugim urođenim slučajevima gluvoće, koji čine 60 odsto od 430 miliona slučajeva u svijetu.

U prvom svetskom ispitivanju genske terapije, petoro dece u Kini, dve devojčice i tri dečaka, stari oko tri godine, povratilo je sluh na oba uha. Svo petoro su mogli da čuju i izgovore reči i lociraju odakle dolazi zvuk.

Ali dva su pokazala naprednija poboljšanja i čak su bila u stanju da reaguju na muziku, koja ima složenije zvučne signale.

Najnoviji rezultati, objavljeni u Nature Medicine, nadovezuju se na rad koji je tim obavio pre dve godine. Nakon genske terapije, mladi su prešli od dubokog gluvog do blagog gubitka sluha na tretiranom uhu. Ali primena terapije u oba uha požnjela je dodatne prednosti u poređenju sa prethodnim ispitivanjem, rekao je tim, uključujući mogućnost da se čuje u bučnom okruženju. DFNB9 soj gluvoće je uzrokovan neuspehom u proizvodnji proteina poznatog kao otoferlin, koji je neophodan za prenos zvučnih signala od uha do mozga.

Foto: Shutterstock

Trenutno je kohlearni implant jedini efikasan tretman za pacijente.

Glavni autor studije, profesor Zeng-Ii Čen, rekao je: „Rezultati ovih studija su zapanjujući. Nastavljamo da svedočimo dramatičnom napretku lečene dece, a nova studija pokazuje dodatne prednosti genske terapije kada se primenjuje na oba uha, uključujući poboljšanja u prepoznavanju govora u bučnom okruženju. Naš krajnji cilj je da pomognemo ljudima da povrate sluh bez obzira na to kako je njihov gubitak sluha izazvan.“

Devojčica u Velikoj Britaniji primila je sličnu vrstu genske terapije, u Kembridžu. Opal Sandi, stara svega 18 meseci, iz Oksfordšira, dobila je tretman u desnom uhu, dok je njeno levo imalo kohlearni implant. Posle nekoliko nedelja mogla je da čuje glasne zvukove, kao što je pljeskanje, i sada može da čuje tihe zvukove, kao što je šapat, i počinje da izgovara reči kao što su „mama“, „tata“ i „uh oh“, prenosi "Dailymail".

(Ona.rs)