Doktori su njen bol u leđima pripisali upali mišića, ali se ispostavilo da pati od neizlečive bolesti

N. K.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Lekari su mislili da su njeni prelomi rezultat fizičkog zlostavljanja

Foto: Collect Real Life / PA Images / Profimedia

Majci dvoje dece (58) dijagnostikovan je neizlečivi rak krvi samo nekoliko meseci nakon što joj je lekar opšte prakse rekao da je njen bol u leđima verovatno samo bol u mišićima.

Džejn Hogan, iz Češanta u Hertfordširu, u jednom trenutku nije mogla da se kreće zbog agonije u kojoj se našla. Uprkos poseti svom porodičnom lekaru 2019. koji joj je prepisao moćni morfijum, i dalje je trpela „užasan“ bol.

Džejn je hitno prebačena u bolnicu krajem februara 2020. godine, gde su lekari otkrili da su joj leđa zapravo "slomljena" na 12 mesta. Ali tek nakon što se nedelju dana kasnije u martu vratila u hitnu pomoć, otkriven je pravi uzrok njenog bola.

Kobna dijagnoza

Testovi su kasnije pokazali da ima mijelom, rak krvi koji nastaje iz plazma ćelija u koštanoj srži - "spužvaste" supstance u unutrašnjosti naših kostiju.

Prisećajući se svoje dijagnoze, gospođa Hogan je rekla:

- Moja prva misao je bila da moram da kažem svojoj deci. Moram da im kažem da imam rak. Lekari su mi rekli da neću umreti, samo to mi je bilo važno.

Ali simptomi bolesti koji uključuju bol u leđima, slomljene kosti, umor i ponavljajuću infekciju često se propuštaju.

Dok hemioterapija može smanjiti broj ćelija mijeloma, lekari još uvek nisu u stanju da ih potpuno iskorene. CAR-T ćelijska terapija je dostupna na NHS-u za neke pacijente sa rakom - obično decu i mlade ljude sa određenim vrstama leukemije i odrasle sa nekim oblicima limfoma, ali još uvek ne za mijelom, piše "Dailymail".

Hogan je objasnila kako je od aktivne žene sa punim radnim vremenom došla do toga da samo sedi u baštenskoj stolici jer joj je čak i sedenje na sofi izazivalo bol. Kada su je odveli u bolnicu, kaže, lekari su mislili da je neko fizičko nasrnuo na nju zbog višestrukih preloma.

Gospođa Hogan je odmah započela hemioterapiju, ali je zbog blokade bolnica tokom korona virusa bila primorana da nastavi lečenje kod kuće tabletama i razređivačima krvi. U decembru 2020. imala je transplantaciju matičnih ćelija, ali do jeseni 2021. rečeno joj je da treba ponovo da počne sa hemioterapijom.

Gospođa Hogan je još uvek na lečenju i fizioterapiji. Iako njeni bolovi u leđima "nikada neće nestati", rekla je da je odlučna da "napravi život za sebe".

- Ja sam lavica - poentirala je.

(Ona.rs)