Ovih 5 obroka treba izbegavati prilikom jedenja u hotelu: Kriju opasne bakterije i patogene?
Postoji mnogo patogena i skrivenih opasnosti koje vrebaju u hotelskim posudama
Bifei su novo iskustvo u obedovanju za koje malo ko može sa sigurnošću reći da su podjednako ugodni koliko i jeftini. Model švedskog stola je jednostavan - gosti plaćaju određenu naknadu za onoliko hrane koliko mogu da pojedu i služe se koliko žele.
Uprkos praktičnosti za ljude sa velikim apetitom, restorani na bazi švedskog stola su poslednjih godina opali u popularnosti. Ovo je povezano sa nekoliko važnih faktora, uključujući porast prilagodljivih, brzih obroka u velikim lancima, ali i lošim iskustvima izazvanim stomačnim tegobama.
Švedski sto i „čisto“ se retko koriste u istoj rečenici, jednostavno zato što gosti moraju da imaju izvesno poverenje kako u lokal, tako i u druge posetioce.
Postoji mnogo patogena i skrivenih opasnosti koje vrebaju u hotelskim posudama. Iako uvek postoje neki izuzeci od pravila, generalno bi trebalo da izbegavate da jedete ovu hranu na švedskom stolu.
1. Kajgana
Ona kajgana koja jedete u hotelima na doručku, u okviru švedskog stola, možda nije pravljena sa svežim jajima.
Mnogi bifei koriste jaja u prahu koja mogu duže da stoje na polici i prave se za kraće vreme, što je savršeno za bife sa brzim obrokom.
Jaja u prahu imaju istu nutritivnu vrednost kao i obična jaja, ali mogu imati malo spužvastu teksturu i nisu zdraviji izbor.
2. Okorela pica
Da li vam stara pica koja satima sedi pod toplotnom lampom izaziva grčeve u stomaku?
Pica nije najpopularnija opcija na švedskom stolu, možda ćete primetiti da kriške stoje netaknute duže vremena.
Sir počinje da se stvrdnjava na kori i sosu, čineći krišku tvrdom, a ne mekim, sirastim komadom ukusa o kojem sanjamo.
Pica koja stoji duže od dva sata treba da se baci.
3. Pasta sa sirom
Ovo jelo kombinuje sosove sa hranom bogatom ugljenim hidratima kako bi se zadovoljili gosti pre nego dobiju priliku da se pozabave skupljim, visoko vrednim opcijama na bifeu.
Osim toga, kremasti sosovi imaju tendenciju da nose veći rizik za bezbednost jer se sos pravi od mlečnih proizvoda, koji se mogu pokvariti.
Marinara sos sadrži relativno manje masti od alfredo sosa i kiseliji je, što znači da je manje verovatno da sadrži bakterije koje mogu da vas razbole.
4. Pudinzi
Pudinzivse mogu praviti od lagano kuvanih ili sirovih jaja, što povećava rizik od zaraze bolestima koje se prenose hranom - poput salmonele.
FDA savetuje trudnice, ljude sa kompromitovanim imunološkim sistemom i starije osobe da izbegavaju jelo koje može da sadrži nedovoljno kuvana jaja.
5. Suši
Jedenje sušija (posebno bilo koje vrste sa sirovom ribom) može povećati rizik od dobijanja bolesti koje se prenose hranom. Ne bi trebalo da jedete suši na švedskom stolu zbog parazita u stadijumu larve poput okastih crva, trakavica i trematoda koji vrebaju u ribljem mesu.
Sirova riba takođe može da sadrži i prenosi patogene poput listerije i anisakijaze, prenosi "Tastingtable".
(Ona.rs)