"Divlje" povrće sve više se traži među gurmanima: Ukus je teško objasniti, a ima i zdravstvene benefite
Ukoliko ste ljubitelj piva, mada i da niste svakako ste upoznati sa tim šta su njegovi sastojci. Da, hmelj je jedan od sastojaka koji čine ovo piće, a da li ste ikad pomislili da ga konzumirate samog od sebe, odnosno da ga unesete van piva?
Verovali ili ne, hmelj je jedna od najtraženijih namirnica, a objasnićemo vam i zašto.
Hmelj je višegodišnja biljka koja se uzgaja zbog ženskih cvetova koji se koriste za proizvodnju piva, a interesantno je da su stari Egipćani od hmelja pravili lekoviti napitak. Ipak, u nekim zemljama u današnje moderno doba je jedna od najtraženijih namirnica na tanjiru.
Zašto spada u najskuplje vrste povrće?
Sporadično rastu, male su veličine i, poput šafrana, teško je sakupiti izdanke hmelja u velikim količinama, piše "Potter in the wild". Pošto je potrebno neko vreme da se sakupe, najčešće se izdanci hmelja služe kao prilog.
Izbojci hmelja se ponekad nazivaju hmeljnim šparglama, iako nemaju ukus kao špargla. Definitivno su gorki, poput boranije, njihovi meki izdanci su po konzistenciji slični šparglama, ali imaju kvalitet poput kelja.
U indijsko-ajurvedskoj medicini, hmelj se preporučuje onima koji imaju nervnu napetost, glavobolje ili smetnje u varenju.
(Ona.rs)