Neočekivani sastojak koji svi imamo na začinskoj polici mogao bi da bude nova terapija za lečenje demencije

M. M.
Vreme čitanja: oko 2 min.

foto Pixabay

Komponenta koja se skriva unutar ruzmarina i žalfije pretvorena je u novi tretman koji bi mogao da obrne Alchajmerovu bolest. Karnosinska kiselina je antioksidans sa antiinflamatornim svojstvima i nalazi se u ovim biljkama.

Tim sa "Scripps Research Instituta" u Kaliforniji otkrio je način kako da iskoriste ovu kiselinu i koriste je da značajno smanje upalu u mozgu miševa, što je ključni pokretač Alchajmerove bolesti.

Lek koji je tim stvorio koristeći karnosinsku kiselinu, diAcCA, ne samo da je ugasio upalu, već je takođe obnovio zdravo "brojanje" nervnih ćelija koje služe za učenje i pamćenje.

Foto: Shutterstock

Zanimljivo je da je karnosinska kiselina već smatrana "bezbednom" od strane Američke uprave za hranu i lekove (FDA), što znači da bi ovaj novi tretman mogao ubrzo da bude korišćen za kliničke testove, što bi omogućilo da stigne do stvarnih pacijenata sa Alchajmerovom bolešću.

Dobre vesti za pacijente

Alchajmerova bolest je najčešći oblik demencije, stanje koje je uglavnom poznato po svom uticaju na um i sećanja starijih ljudi. Alchajmerova bolest je takođe šesti najčešći uzrok smrti u SAD-u, a više od 6,9 miliona Amerikanaca je živelo sa ovom bolešću 2024. godine.

Ne samo da istraživači veruju da će ovaj novi tretman potencijalno spasiti živote, već se očekuje da diAcCA to učini bez izazivanja značajnih nuspojava koje često prate druge lekove.

Eksperimenti sa miševima

U eksperimentima sa miševima, naučnici su uporedili mozak sličan Alchajmerovom  sa onim tretiranim diAcCA, koji je izgledao intenzivnije zelene boje  zbog povećanog broja neuronskih sinapsi — veza između nerve ćelija koje podstiču učenje i pamćenje.

Naučnici su koristili grupu od 45 miševa, podeljenih u manje grupe od sedam ili osam. Ovi miševi nisu bili obični — oni su bili 5xFAD miševi, koji su stvoreni da razvijaju simptome slične Alchajmerovoj bolesti, uključujući gubitak pamćenja i oštećenje mozga, do pete godine života.

Novi napredak u lečenju demencije

Iako ovo još uvek nije definitivno lečenje za Alchajmerovu bolest, istraživači su izuzetno optimistični da ono što su pronašli u začinskim biljkama iz vaše kuhinje predstavlja veliki napredak u lečenju demencije. Takođe, diAcCA bi mogao omogućiti postojećim tretmanima za Alchajmerovu bolest da rade bolje, eliminišući dodatnu upalu oko mozga koja obično ometa njihovu efikasnost.

(Ona.rs / Daily Mail)