Jedite ih dok ima: Čuvaju oči, kožu i jetru - ovo je 9 JAKIH razloga zašto OVO VOĆE mora biti na tanjiru
Kajsije su ukusno, koštunjavo voće koje je ujedno i veoma hranljivo i treba ih jesti dok im je sezona. Mnogima su omiljena voćka, a osim toga što su ukusne, one sa sobom nose i određene zdravstvene benefite - mogu doprineti zdravlju creva, a i poboljšati izgled i zdravlje kože spolja.
Izuzetno su bogate hranljivim materijama i nude mnoge zdravstvene prednosti, uključujući bolju probavu i zdravlje očiju.
1. Kajsije su jako hranljive i imaju malo kalorija
Kajsije su izuzetno hranljive i sadrže brojne esencijalne vitamine i minerale. Recimo, dve kajsije sadrže samo 34 kalorije i osam grama ugljenih hidrata. Dobar su i izvor beta-karotena, luteina i zeaksantina - moćnih antioksidanasa koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu.
Najzdravije ih je jesti cele i neoguljene, jer kora sadrži veliku količinu vlakana i nutrijenata.
2. Kajsije su bogate antioksidansima
Kajsije su odličan izvor antioksidanasa, uključujući beta-karoten i vitamine A, C i E. Pored toga, bogate su flavonoidima - grupom polifenolnih antioksidanasa za koje je dokazano da štite od bolesti poput dijabetesa i srčanih oboljenja.
U jednoj studiji je utvrđeno da su osobe s visokim unosom flavonoida imale i do 56% niži nivo oksidativnog stresa.
3. Kajsije mogu da poboljšaju zdravlje očiju
Kajsije sadrže više sastojaka ključnih za zdravlje očiju, uključujući vitamine A i E. Vitamin A je važan za prevenciju noćnog slepila, dok je vitamin E rastvorljiv u mastima i deluje kao antioksidans koji štiti oči od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.
Takođe, kajsije sadrže lutein i zeaksantin - karotenoide prisutne u sočivu i mrežnjači oka, koji pomažu u zaštiti od oksidativnog stresa.
4. Kajsije mogu da poboljšaju zdravlje kože
Glavni uzroci bora i oštećenja kože su spoljašnji faktori - sunce, zagađenje i dim cigareta. Međutim, zdravom ishranom bogatom antioksidansima (poput kajsija), moguće je ublažiti deo tog oštećenja.
Vitamin C pomaže u zaštiti kože od UV zračenja i izgradnji kolagena, koji daje koži snagu i elastičnost. Vitamin E dodatno štiti od slobodnih radikala. Beta-karoten može pomoći u zaštiti od opekotina, pto je i dokazano jednom studijom.
5. Kajsije mogu da poboljšaju zdravlje creva
Kajsije mogu doprineti zdravlju probavnog sistema. Jedna šolja kajsija (165 g) sadrži 3.3 g vlakana, što je 8.6% dnevnih potreba za muškarce i 13.2% za žene. Kajsije sadrže i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, što pomaže ravnotežu mikrobioma u crevima.
6. Kajsije su bogate kalijumom
Kajsije su dobar izvor kalijuma, minerala koji igra važnu ulogu u slanju nervnih impulsa, kontrakciji mišića i održavanju ravnoteže tečnosti u telu. Dve kajsije (70 g) sadrže oko 181 mg kalijuma što je oko 4% dnevnih potreba. Dovoljan unos kalijuma pomaže u prevenciji nadimanja i održavanju normalnog krvnog pritiska.
7. Kajsije su veoma hidrirajuće
Kao i većina voća, kajsije sadrže veliku količinu vode, što pomaže u održavanju telesne temperature, zdravlju zglobova i pravilnom radu srca. Jedna šolja kajsija (165 g) sadrži skoro 2/3 šolje (142 ml) vode.
Kajsije, bogate i vodom i kalijumom, mogu pomoći u nadoknadi izgubljenih elektrolita posle fizičke aktivnosti.
8. Kajsije mogu zaštititi jetru
Neka istraživanja pokazuju da kajsije mogu pomoći u zaštiti jetre od oksidativnog stresa. U dve studije na životinjama, pacovi koji su dobijali alkohol i kajsije imali su niže nivoe jetrenih enzima i markera upale u poređenju s pacovima koji su dobijali samo alkohol.
9. Kajsije se lako dodaju ishrani
I sveže i suve kajsije su jednostavne za upotrebu i ukusne, pa ih lako možete uključiti u svoju ishranu. Možete ih dodati u musli ili granolu, jesti ih kao užinu ili ubacite ih u jogurt.
(Ona.rs/Healthline)