Šta se dešava vašem telu kada jedete kestenje? Superhrana koja jača imunitet i puni vas energijom

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Shutterstock

Kestenje je prava hrana za utehu, a posebno je aktuelan tokom jeseni i zime, dok mnoge podseća na romantične trenutke kada sa voljenom osobom šetate gradom jedući pečeno kestenje. Osim što se smatra ukusnom grickalicom, kesten je i jako nutritivno zdrav i izuzetno dobar za vaše telo.

Kestenje je prava superhrana

Sa nutritivne tačke gledišta, kestenje spada među najzdravije grickalice: orašasti plodovi sadrže samo dva grama masti i 200 kilokalorija na 100 grama (u poređenju sa 700 kcal kod drugih orašastih plodova). Takođe sadrže obilje vitamina i minerala.

Kestenje sadrži mnogo vitamina B6

Kestenje je posebno bogato vitaminom B6, preciznije, sadrži 350 mikrograma na 100 grama. Žene dnevno trebaju 1200 mikrograma, a muškarci oko 1500 mikrograma. Dakle, 400 grama kestenja pokrilo bi čitav dnevni unos.

Vitamin B6 učestvuje u ključnim metaboličkim procesima, utiče na proizvodnju neurotransmitera i jača imuni sistem. Njegov nedostatak može se manifestovati, na primer, kao ljuspasta osip na koži lica i temena. Srećom, deficit je vrlo retka pojava uz uravnoteženu ishranu.

Kestenje je puno dragocenih minerala

Što se tiče minerala, najzastupljeniji je kalijum: kestenje sadrži 707 miligrama na 100 grama. Odrasli bi trebalo da unesu oko 4000 miligrama dnevno.

Kalijum se uglavnom nalazi unutar ćelija tela, igra važnu ulogu u prenosu nervnih impulsa i odgovoran je za regulisanje ravnoteže vode u organizmu. Pored toga, ovaj mineral je ključan za održavanje kiselo-bazne ravnoteže.

(Ona.rs/Bunte)