Koje vrste ribe nutricionisti preporučuju za zdravlje srca i mozga: Ove imaju najviše vitamina i minerala
Iako je riba poznata kao izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina, kvalitetnih proteina i važnih vitamina, stručnjaci naglašavaju da nutritivna vrednost nije jednaka kod svih vrsta. Upravo zato sve više nutricionista ističe koje su vrste najkorisnije i zašto bi ih trebalo redovno uključivati u ishranu.
Naučna istraživanja poslednjih godina sve jasnije povezuju unos omega-3 masnih kiselina sa boljim zdravljem srca, a novije studije ukazuju i na to da konzumacija ribe može imati pozitivan uticaj na funkciju mozga i doprineti boljem raspoloženju.
Osim zdravih masti, plodovi mora obiluju mikronutrijentima poput selena, gvožđa i vitamina B grupe, ali i drugim vrednim sastojcima koji organizmu pružaju snažnu nutritivnu podršku. Registrovana dijetetičarka Bonnie Taub Dix izdvojila je vrste ribe koje se smatraju najbogatijima hranljivim materijama, a pritom su dostupne u različitim cenovnim rangovima, što ih čini pogodnim za većinu ishrambenih navika i budžeta.
1. Bakalar
"Bakalar je riba sa belim mesom blagog ukusa, slična vahnji i poljoku. Izvrstan je izvor proteina i sadrži samo 0,5 grama masti po porciji od 85 grama", rekla je Taub Dix. Osim toga, bakalar se smatra odličnim izvorom vitamina B12, a jedna porcija ribe obezbeđuje nešto više od 30% preporučene dnevne vrednosti.
Sadrži i fosfor, cink, kalcijum, vitamin E i gvožđe. Prema istraživanjima, bakalar štiti kardiovaskularni sistem, smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti i pomaže u prevenciji preranog starenja.
2. Losos
Losos je izvor ne samo masnih kiselina korisnih za srce, već i vitamina D. Losos se smatra jednim od retkih prirodnih izvora ove esencijalne materije koju telo samo ne sintetiše. Preporučeni dnevni unos vitamina D je 400 IU za odrasle, a porcija lososa od 80 grama sadrži 570 IU vitamina D. Ovo važi i za svež, i za ribu u konzervi.
Osim toga, losos sadrži vitamin A, vitamin B12, kao i gvožđe, selen i niacin. Brojna istraživanja potvrdila su dobrobit lososa za srce, dobar rad mozga, kao i njegova antioksidativna svojstva.
3. Sardine
Nutricionista preporučuje jesti sardine sa kostima – tako možete pokriti 40% dnevnih potreba organizma za kalcijumom. Stoga će sardine posebno koristiti onima koji su se iz nekog razloga odrekli mlečnih proizvoda. Sardine su masna riba, bogata omega-3 masnim kiselinama koje su važne za dobar rad srca i emocionalnu stabilnost. Telo samo ne proizvodi masne kiseline, pa ih je potrebno unositi hranom. Osim toga, sardine se smatraju odličnim izvorom vitamina B12, selena i fosfora.
(Ona.rs/Story.hr)