Paradajz može ostati svež i do 7 dana: Savet kako treba da ga čuvate, a to nikako nije frižider

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Vodite računa naredni put kada ga budete kupili

Foto: Shutterstock

Paradajz je jedna od namirnica koja lako i brzo može da nas osveži u toplim danima. Izvrstan je kao salata ili prilog nekom jelu, a da bi on duže trajao i ostao svež, trebalo bi adekvatno i da ga čuvate.

Naime, iako nam je prva zamisao da to treba da bude u frižideru, ispostavilo se da je to - pogrešno. Čuvanje paradajza u frižideru može dovesti do toga da on bude kašast pre vremena, piše "Express" i da će to uticati na njegov ukus.

- Standardno je pravilo da on ne bude u frižideru. Paradajz sadrži enzim koji reaguje na niske temperature izazivajući razbijanje ćelijske membrane i ostavljajući ovu namirnicu kašastu - rekla je Medlin Buiano, stručnjak za kuvanje.

Umesto frižidera, najbolje mesto za njegovo čuvanje je suvi prostor u kuhinji, daleko od direktnog sunčevog zraka ali sa dovoljno cirkulacije vazduha kako bi se sprečila buđ.

Preporuka je da ga držite na ravnoj površini, poput tanjira, jer dublje posude mogu dovesti do toga da se on zgnječi i dovede do bržeg kvarenja.

Obavezno čuvajte paradajz sa peteljkom nadole jer to sprečava vlagu i bakterije da uđu u paradajz i postane buđav.

(Ona.rs)