Kako pravilno da očistite rešetku roštilja? Već sledećeg puta će vam meso biti ukusnije kada ga ispečete
Bićete sigurni da sada spremate dobru hranu
Sigurno je da ste tokom leta i ovog lepog perioda organizovali neki roštilj, pa vas je zamorilo čišćenje njegove rešetke pre nego što ste ga ponovo upotrebili. Da, mukotrpno je to, ali uz ovaj trik to će vam sve bolje polaziti za rukom.
Od toga koliko je često koristite, toliko često treba i da je perete. Ipak, posle svake upotrebe treba da uklonite ostatke ili čestice hrane, ali za neko dublje i detaljnije čišćenje dovoljno je jednom do dva puta godišnje.
Šta vam je potrebno da očistite rešetku roštilja?
- Četka
- Aluminijumska folija
- Velika kesa
- Krpa od mikrovlakana
- Ubrus
- Sredstvo za odmašćivanje
- 2 šolje destilovanog belog sirćeta
- 1 šolja sode bikarbone
Kako da je očistite?
Pre svega četkom probajte da uklonite sve nečistoće, pa je onda zagrejte. Pomešajte sirće i sodu bikarbonu i prelijte preko rešetke koju ste prethodno stavili u kesu za đubre. Četkom protrljajte koliko možete da se skine višak, pa je položite u kesi, zavežite i ostavite najmanje 12 sati.
Posle ovog vremena, dovoljno je da pod mlazom tople vode sperete ostatke sa rešetke, ali moguće je da su neke čestice ostale čvršće "zalepljene" za rešetku, pa ćete morati ponovo četku da uzmete u ruke. Sada na red dolazi aluminijumska folija, pa je potom poprskajte sredstvom za odmašćivanje.
Sada možete prvo ubrusom, a potom i krpom da obrišete rešetku i dodatno je tako osušite. Izbegavajte da stavljate rešetku tok posle čišćenja, već sačekajte da se lepo osuši, piše "The spruce".
Rešetka za roštilj je sada spremna za korišćenje.
(Ona.rs)