Ovo niste znali: Zašto treba da operemo glavicu crnog luka pre nego što ga oljuštimo?

B. P.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Priznajte da ovo niste do sada radili

Foto: Unsplash/Becca Tapert

Crni luk je jedna od najviše korišćenih namirnica u našoj kuhinji. Iako je problem oljuštiti ga, jer nam izaziva suze, morate priznati da on nekim jelima da poseban ukus i šmek.

Bilo da ga seckate na šnite kao za salatu ili za prženje, verovatno ga stavite pod mlaz vode da sperete eventualno neki deo ljuske ako je kojim slučajem ostao. Međutim, ako pitate stručnjake - pranje luka treba da obavite i pre nego što počnete da ga ljuštite, dakle sa sve ljuskom.

- Važno je oprati luk pre nego što ga ogulite i upotrebite zato što prvo pranje luka pod mlazom vode može sprečiti da prljavština i bakterije na spoljašnjem delu pređu na "meso" luka prilikom njegovg ljuštenja - rekao je Rui Huang, član odeljenja za proizvode od voća i povrća Instituta za prehrambene tehnologe.

On upozorava da bi moglo biti bakterija u zemljištu gde se uzgaja luk, koje se potom mogu proširiti na njega samog, piše "Simply recipes".

- Spoljašnja ljuska luka može biti kontaminirana raznim bakterijama i one mogu izazvati bolesti koje se prenose hranom izazivaju zabrinutost - kaže on.

Međutim, ne slažu se baš svi sa njim. Mnogi kažu da nema potrebe to raditi, jer bi bilo potpuno isto kao kada biste prali bananu ili pomorandžu pre konzumacije. Nema potrebe raditi jer je sam "proizvod" zaštićen tom korom.

Šta vi mislite o ovome?

(Ona.rs)