Kako da se otarasite mirisa pržene ribe u kuhinji: Problem se rešava na nekoliko načina
Kako je počelo vreme posta, tako se u našim domovima više konzumira posna hrana, uglavnom riba koja se nalazi na trpezi za ručak ili večeru. Domaćice je prže ili peku u rerni, a iako je neverovatno zdrava, riba ima i svoj specifičan miris, bilo da je ona iz reke ili iz mora. Taj miris se uvuče bukvalno u celoj kuhinji, pa i u ostatku doma, što vremenom može da počne da nervira i pronalazimo način da ga uklonimo.
Postoji trik kako možemo da uklonimo taj miris posle prženja ribe, koji nekima čak može i da smeta. Pre svega, šta je potrebno da uradite pre nego što je stavite u tiganj na prženje.
Jako je važno da riba bude sveža i savet je da ne kupujete upakovanu jer kada je otvorite, često može da vas zapljusne taj nepozvan miris ustajalosti u tom zatvorenom pakovanju, piše "Southern living". Ukoliko je taj miris odbojan, znak je da riba nije sveža i da isto tako nije bezbedna za jelo.
Potom,. odmah otvorite prozor, čim uzmete ribu u ruke i počnete da je pripremate jer ćete na taj način omogućiti vazduhu da cirkuliše, a nije na odmet da upalite i aspirator ukoliko ga imate u kuhinji.
Imajte na umu da je jako bitno na koji način spremate ribu, jer će u odnosu na to i da "ispusti" svoje mirise. Naravno, ukoliko je pržite to će onda najviše doprineti mirisu u kuhinji, ali razmislite o kuvanju u foliji ili pečenju na pek papiru u rerni. Znajte da ako je umotate, ona će koliko-toliko sačuvati svoj miris u foliji jer joj neće dozvoliti da "izađe napolje". Ukoliko imate fritezu na vazduh, onda je to svakako najbolji ali i najzdraviji način na koji možete da spremite ribu.
Šta da radite kada ispečete ribu?
Ukoliko vam se miris ribe zadržao u domu, najbolje je da napravite domaće sredstvo za uklanjanje tog istog mirisa. U šerpu pomešajte tri kašike belog sirćeta i šolju vode i kuvajte koliko minuta. Kada provri, ta para koja iz šerpe izlazi, omogućiće mirisu da bude neutralisan. U tu šerpu možete da dodate i neke začine poput mlevenog đumbira ili štapiće cimeta. U tom slučaju je najbolje da ih kuvate oko 15 minuta.
Citrusi pomažu u uklanjanju mirisa ribe
Da, dovoljan je jedan limun da ga sameljete i ubacite u kantu za smeće ukoliko ste ostatke ribe bacili u nju. Ukoliko nemate limun, dobro pomažu i pomorandže ili limeta, zapravo sve vrste citrusa.
(Ona.rs)