Otvorili ste tunjevinu iz konzerve? Evo koliko dugo sme da stoji u frižideru i kako da znate da se pokvarila

B. P.
B. P.  
  • 0

Tunjevina iz konzerve je praktična namirnica koja se često nalazi u našoj ostavi - pristupačna je, bogata proteinima i izuzetno svestrana. Bilo da pripremate u sendviče ili salatu, tunjevina je jedan od sastojaka koji se često koristi za brze i zadovoljavajuće obroke.

Ali kada se konzerva jednom otvori, postoji vremensko ograničenje koliko dugo tunjevina ostaje sveža.

Evo svega što treba da znate o pravilnom čuvanju tunjevine iz konzerve uključujući koliko zapravo može da traje u frižideru, kako da prepoznate znake kvarenja i nekoliko kreativnih načina da iskoristite ostatke kako ne bi propali.

Koliko dugo traje konzervirana hrana?

Neotvorena konzerva tunjevine ima izuzetno dug vek trajanja. Sve dok se čuva na hladnom, suvom mestu, daleko od izvora toplote i direktne sunčeve svetlosti, može da traje od tri do pet godina. Ipak, uvek proverite rok upotrebe utisnut na limenci i obratite pažnju na eventualne deformacije (kao što su ispupčenja ili udubljenja) pre nego što je upotrebite.

Pravilno čuvanje tunjevine posle otvaranja

Kada otvorite konzervu, tunjevina bi trebalo odmah da se prebaci u hermetički zatvorenu posudu. Ne preporučuje se ostavljanje hrane u otvorenoj limenci, jer metal može uticati na ukus i dati joj metalni šmek.

Zalepite etiketu ili napišite datum kada ste je otvorili, kako biste znali do kada je bezbedno da je konzumirate. Čuvajte je u frižideru dok ne budete spremni da je upotrebite.

Može li se zamrznuti tunjevina iz konzerve?

Da, možete zamrznuti otvorenu konzervu u kojoj se nalazi tunjevina. Pre toga procedite višak tečnosti i stavite tunjevinu u posudu koja je bezbedna za zamrzavanje ili zip kesu sa hermetičkim zatvaranjem. Tunjevina može da stoji u zamrzivaču do tri meseca, uz očuvanje najbolje moguće teksture i ukusa.

Pre upotrebe, odmrznite je preko noći u frižideru.

Imajte na umu da iako je zamrzavanje odličan način da produžite rok trajanja tunjevine, ono može blago promeniti teksturu, pa je odmrznuta tunjevina najbolja za jela poput musake, pljeskavica od tunjevine ili druga kuvana jela.

tunjevina Foto: Shutterstock

Koliko dugo traje tunjevina iz konzerve?

Otvorena tunjevina može da stoji u frižideru do četiri dana, ili do tri meseca u zamrzivaču. Iako može trajati toliko dugo, najbolje je konzumirati je što pre, jer tada ima svežiji ukus i bolju teksturu.

Znakovi da se tunjevina pokvarila

Ako niste sigurni da li je tunjevina još uvek dobra za konzumaciju, proverite sledeće znake kvarenja:

Kiselkast ili neprijatan miris - Tunjevina bi trebalo da ima blag miris na ribu, ali ako osetite kiselkast, užegao ili pokvaren miris, odmah je bacite.

Promena boje - Ako je tunjevina potamnela ili ima neobične boje, to je jasan znak da nije više bezbedna za jelo.

Sluzava tekstura - Ako je površina tunjevine lepljiva ili sluzava, to ukazuje na kvarenje.

Buđ u tunjevini - Bilo kakva vidljiva buđ znači da tunjevina više nije sigurna za jelo.

Metalni miris ili ukus - Pogotovo ako je tunjevina ostavljena u originalnoj konzervi posle otvaranja - metal može uticati na njen kvalitet i bezbednost.Pokvarena tunjevina može sadržati opasne bakterije poput Listerije ili Salmonelle, koje mogu izazvati ozbiljne trovanja hranom. Ako imate bilo kakvu sumnju - bolje otvorite novu konzervu i staru bacite. Bezbednost na prvom mestu.

(Ona.rs/Southern living)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Probali smo pitu sa juga Srbije na Sajmu etno hrane i pića - prpek, propeć ili prpeć

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Lifestyle