Domaćice se kunu u ovaj TRIK: Jednostavna namirnica rešava prskanje VRELOG ULJA iz tiganja
Kuvanje kod kuće može biti prava uživancija, ali često nas odbija jedna stvar - prskanje vrelog ulja po šporetu, rukama i odeći, naročito kad pržimo meso. Bez obzira da li spremate ćufte, šnicle ili pileće belo meso, mast ili ulje lete na sve strane i ostavljaju tragove koje kasnije dugo ribate.
Postoji jedan jednostavan, gotovo neverovatan trik koji sve više domaćica otkriva, a caka je u tome da dodate polovinu ljuske od jajeta u tiganj dok pržite meso! Da, dobro ste pročitali.
Kako funkcioniše trik sa ljuskom od jajeta?
Ljuska od jajeta deluje kao prirodna barijera. Kada je stavite u tiganj dok je ulje još hladno ili tek počinje da se greje, ona pomaže da se ublaži reakcija između vode u mesu i vrelog ulja, što direktno smanjuje intenzitet prskanja. Ljuska 'upija' deo vlage i na taj način sprečava haos koji obično nastane oko šporeta.
Prskanje često dolazi zbog toga što stavimo vlažno meso u vrelo ulje. Uvek meso ubrusom 'pokupite' vlažnost pre nego što ga ubacite u tiganj.
Jako je važno da ne pretrpavate tiganj namirnicama, već treba da ostavite meso da 'diše' u tiganju. Ako stavite previše komada mesa, temperatura opadne, meso se kuva umesto da se prži, i pojačava se prskanje.
U kuhinji male promene mogu da naprave veliku razliku. Sledeći put kad budete pržili meso, probajte trik sa ljuskom od jajeta i mogli biste da se iznenadite koliko pomaže. Uz nekoliko dodatnih saveta, kuvanje kod kuće postaje manje stresno, brže i čistije, jer nije poenta da posle ručka provedete više vremena čisteći nego treba da uživate u obroku.
(Ona.rs)