Ovo je tajna savršenih palačinki: Uz ovaj trik biće vam VAZDUŠASTE i mekane kao duša!

B. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Shutterstock

Palačinke su jedna od onih čarobnih poslastica kojima retko ko može da odoli, ali teško je naterati se da ih spremamo jer je priprema odnosno pečenje palačinki nešto duži pa i mnogi će reći dosadan proces.

Mekane, mirisne i često filovane omiljenim dodacima, palačinke su univerzalni znak uživanja i porodične radosti. Zbog te pomenute pripreme, nije ni čudo što svi tragamo za receptom koji će ih učiniti savršenim - mekanim, vazdušastim i punim ukusa. I postoji rešenje.

Postoji mnogo načina da se naprave vazdušaste palačinke, ali onaj koji se ispostavio kao najbolji jeste - odmaranje smese za palačinke. Dakle kada napravite smesu za palačinke, nemojte odmah da posegnete za pečenjem u tiganju, već ostavite da se testo 'odmori'.

Ovaj korak će učiniti da bilo koje palačinke narastu malo više i budu ukusnije.

Foto: Shutterstock

Zašto odmaranje testa dovodi do boljih palačinki?

Mnogi recepti za peciva zahtevaju odmor testa, ali pošto se palačinke obično ne peku u rerni, možda vam nije ni palo na pamet da to probate. Odmaranje testa za palačinke barem 10 minuta, donosi dve ključne prednosti koje pomažu testu da bolje naraste i da palačinke budu nežnije kada se ispeku.

Prvo, dobar odmor omogućava da se brašno hidrira. Pošto želite da izbegnete prekomerno mešanje testa za palačinke, a to je ključno da ne biste dobili žilave palačinke, vrlo je moguće da ćete prekinuti da mešate testo i dok ima grudvica u sebi. Odmaranje testa daje mleku (ili vodi) vremena da omekša brašno i rastvori te preostale grudvice. Dok testo odmara, tečnost pomaže da se oslobode skrob i proteini iz brašna, koji će pomoći palačinkama da narastu, a da pritom ne postanu tvrde.

Dok se brašno hidrira, događa se još jedna važna stvar: sredstvo za dizanje ima vremena da se ravnomerno rasporedi po testu. Mehurići vazduha su oni koji na kraju 'naduvaju' palačinke tokom pečenja. Ravnomerna raspodela tih mehurića rezultira palačinkama koje se jednako dižu i imaju nežnu strukturu.

Sledeći put kada budete pravili palačinke, prvo napravite testo, a zatim ga ostavite da odmara barem 10 minuta dok zagrevate tiganj i dobićete nikad ukusnije palačinke.

(Ona.rs/Thekitchn)