Dok pečete kobasicu u tiganju, stavite 1 sastojak obavezno: Ukusnija je i NE PUCA

S. R.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Foto: Unsplash/LikeMeat

Ako mislite da kobasicu znate da ispržite napamet, bez razmišljanja, da je to nešto što se "nauči jednom i ćao", onda niste upoznali Džefa Bejkera. Čovek je kuvao za britansku kraljicu i ima preko trideset godina profesionalnog iskustva, a tvrdi da većina nas kobasicu i dalje prži pogrešno. Ne samo to, nego propuštamo jedan sastojak koji potpuno menja ukus, sočnost i sprečava pucanje.

Sve počinje pre tiganja

Foto: Pixabay

Džef kaže da je fora u tome da kobasici priđete kao ozbiljnom komadu mesa, a ne brzinskom doručku. Sve počinje pre samog tiganja. Izvucite kobasice iz frižidera dvadesetak minuta ranije. Hladno meso u vreloj masnoći puca, zato ga pustite da malo "dođe sebi".

Druga stvar: tiganj mora da bude masivan, sa neprijanjajućim dnom, i zagrejan na niskoj ili srednjoj vatri. Ljudi greše kad naglo pojačaju temperaturu misleći da će sve ići brže. Neće. Samo će vam spolja zagoreti, a iznutra ostati polusirovo.

Treći korak je onaj koji menja sve. U tiganj dodajte kašičicu pačje ili guščje masti. To je sastojak koji pravi razliku. Masnoća obloži podlogu, podigne ukus i daje onaj starinski, bogati šmek koji obična ulja nikada ne mogu da pruže. Kad se otopi, višak odstranite i ostavite samo tanki sloj.

Vreme je za prženje kobasica

Sada je vreme za prženje. Kobasice treba da leže ravno, da se ne dodiruju i da ih okrenete svaki put kad osetite da su uhvatile boju. Džef kaže da je idealno vreme oko deset do dvanaest minuta za kobasice standardne debljine. Polako, bez žurbe, bez prženja u lokvi masnoće.

I na kraju - ono što skoro niko od nas ne radi. Ostavite kobasice da odstoje pre serviranja. Kad skinete meso sa vatre, vlakna su zategnuta. Ako ga odmah isečete, so će izaći napolje i sve će biti suvlje. Dajte im nekoliko minuta da se opuste i biće mekane i sočne kao iz restorana.

Najčešće greške su uvek iste. Ljudi bocnu omotač misleći da će tako kobasica ostati ravna. U stvari, time ispuste sav sok. Drugi problem je duboko ulje ili friteza, sve se isuši i izgubi ukus. Pečenje u rerni deluje zdravo, ali nikada ne daje onu pravu hrskavu koricu.

A šta je kobasica bez korice?

(Ona.rs)