Sa koliko godina dete treba da dobije svoj mobilni telefon? Evo šta kažu eksperti

Svaki roditelj će intuitivno znati kada je vreme da svom detetu kupi mobilni telefon

foto Pixabay

Mnogi roditelji će se u jednom trenutku zapitati kada je pravo vreme da kupe svom detetu mobilni telefon.

Među mnogim dilemama je i kada je bezbedno za dete da ga poseduje?

Samo jedan odsto dece mlađe od pet godina ima svoj pametni telefon, prenosi britanski "The Sun", a nema bolje pomoći od telefona kada želimo da ostanemo u kontaktu sa svojom decom.

Oni roditeljima pružaju bezbrižnost znajući da dete može doći do odraslih u hitnim slučajevima.

Ipak, dajući svojoj deci telefon koji je povezan sa internetom, takođe rizikujete da otvorite Pandorinu kutiju zlonamernih korisnika i sadržaja za odrasle.

Stručnjaci za bezbednost na internetu upozoravaju da roditelji uvek treba da se uvere da su njihova deca dobro upućena u način korišćenja interneta pre nego što im daju pametni telefon.

Kerolin Bunting, izvršna direktorka organizacije za internet bezbednost "Internet Matters" rekla je da je svako dete drugačije i bilo da je to znak zrelosti ili duševnog mira, roditelji intuitivno znaju koje je pravo doba za njihovo dete da dobije pametni telefon.

Foto: Pixabay.com

Njihova studija je otkrila da je velikom broju dece uzrasta između osam i 11 godina dozvoljeno da imaju svoj mobilni, a 39 odsto njih u ovoj starosnoj grupi ima svoj telefon.

Toni Net, izvršni direktor "Get Safe Online-a", dodao je da je ključno da počnemo sa uvođenjem bezbednosti na mreži čim deca počnu da koriste interet – bilo da je to na laptopu ili tabletu kod kuće ili na prvom mobilnom – bezbednost na internetu je ključna.

- Predlažemo da ovaj razgovor bude deo vašeg svakodnevnog života, tako da postane prirodno da deca razgovaraju o bilo kakvoj zabrinutosti za bezbednost sa svojim roditeljima - objasnio je Toni Net.

Sa koliko godina vi smatrate da bi deca trebalo da imaju svoj telefon?

(Ona.rs)