Moja Jela: Špagete bolonjeze - italijanski klasik za prave gurmane

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukoliko nemate ideju šta da pripremite za ručak, naša Jela predlaže sjajan recept

Kombinaciji testenine i mesa malo ko može da odoli. Zbog toga je italijanska kuhinja toliko i popularna širom sveta.

Mnogi će se složiti da špagete bolonjeze zaslužuju titulu neprevaziđenog italijanskog gastronomskog klasika.

Bolonjeze su čest izbor domaćica kad požele da obraduju ukućane ukusnim ručkom. Kuvarica Jelena Knežević otkrila je za naš portal kako priprema ovaj specijalitet.

Sastojci:

  • 50 g maslaca
  • glavica crnog luka
  • 1 veća šargarepa
  • veći štap celera
  • 500 g mlevene junetine
  • 250 g paradajz-pelata
  • 1 dl crvenog vina
  • so
  • biber
  • malo šećera
  • 2 lista lovora
  • 3 čena belog luka
  • 300 g špageta
  • svež bosiljak
  • 150 g parmezana

Priprema:

Na zagrejani maslac spustite glavicu iseckanog crnog luka, a onda i iseckanu veću šargarepu i iseckan veći štap celera. Povrću dodajte 500 grama mlevenog junećeg mesa, 250 mililitara paradajz-pelata, decilitar crvenog vina, dva lovorova lista, tri čena iseckanog belog luka, so, biber i malo šećera.

Sos ostavite da se krčka pola sata na laganoj vatri.

Dok se sos krčka, pripemite špagete. U zagrejanu vodu dodajte malo ulja i špagete, pa ih skuvajte. Kad su špagete gotove, procedite ih, sjedinite sa sosom, dodajte bosiljak i krupno izrendan parmezan.

Prijatno!

(Ona.rs)