Roditelji pitaju: Kako da objasnim detetu (5) da je baka umrla?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svake nedelje na portalu Ona.rs možete pronaći odgovore stručnjaka na svakodnevna pitanja u vezi sa decom. Pitanja nam šaljite na mejl ona@telegraf.rs

Foto: Pexels

Emotivna povezanost koju deca imaju sa bakama i dekama uvek je posebna. Najstariji članovi porodice su tu da puste deci malo više nego što to roditelji čine, ali i da im prenesu mudrost, kako to samo oni umeju.

Zato je svaki, iako prirodni, odlazak ovog člana porodice posebno stresan za najmlađe. Kako se kao roditelj postaviti u takvim situacijama, savetuje psiholog Radmila Grujičić:

- Smrt je sastavni deo zivota i kao takav ga treba predstavtii i deci, naravno na način koji je njima blizak i prihvatljiv kao i uz onoliko informacija koliko je za dete tog uzrasta dovoljno, ne treba ga preplavljivati. Reč smrt moze se zameniti rečju utonula u san, zaspala, otišla na nebo… Kao što bismo mi voleli da nama odrasli kazu, a da smo mi deca, e to bi tako trebalo reći i detetu. Deca gledaju i odrasle, kako reaguju i kao prihvataju, i ukoliko i odrasli to prihvataju s mirom, prihvatice i deca.

Odgovore na mnoge druge roditeljske nedoumice možete pronaći ovde.

(Ona.rs)