"Razvedeni smo, ali idemo zajedno na more zbog deteta": Da li je ovo pravi model, objašnjava stručnjak

M. P.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Zajedno su išli i u bioskop, restorane i na vožnje rolerima, a onda su počeli sa odmorima

Eleonora Predin je influenserka koja često objavljuje šaljive i interesantne snimke na svojim mrežama sa svojom porodicom. Iako je razvedena, Eleonora je odlučila da zbog deteta, kako kaže, odlazi katkad sa bivšim suprugom na odmore. Više o tome govorila je u emisiji "150 minuta" u kojoj je objasnila da "čini ono što je u interesu deteta".

Razvod roditelja je veoma bolna tema kod dece, a ponašanje roditelja utiče na to kako će dete kroz taj razvod prolaziti, koliko osetiti odsustvo jednog roditelja i da li će "birati strane". Međutim, Eleonora je opisala da je nakon nekog vremena shvatila da "inat" koji postoji sa obe strane, nikako ne doprinosi dobro detetovoj percepciji njihovog odnosa. Zato, Eleonora je polako počela da sa bivšim suprugom provodi zajedničko vreme.

- Prvih četiri do pet godina je bilo baš teško da mi zaboravimo, zakopamo "ratne sekire" i da nam ego ne bude toliko bitan. Dešavalo se da on neće da potpiše papir ili ja neću, da on neće da čuva ili ja ne želim da čuvam - stalno su bili neki konflikti. Kada sam shvatila da ta svađa zaista ne vodi ničemu, shvatila sam do to više nije ni važno i da ona tu ispašta. Uvek je između dve vatre. Čak me je jednom pitala: "Mama, da li ja treba da volim tatu?" i tada sam pala u duboko razmišljanje. Iskreno i ohladila sam se, prošle su te emocije - započela je ona u emisiji.

Kako dalje navodi, obavila je razgovor sa svojim bivšim suprugom i onda su krenula ta putovanja. Kratka u početku, a kasnije su bivši supružnici polako postajali prijatelji, pa su se tako odužavala i putovanja. Ističe Eleonora da je najvažnije da njena ćerka vidi harmoniju i lep odnos.

Svoj komentar na ovu situaciju dala je doktorka, specijalizant psihijatrije Milena Milanović:

- Pre svega, ako budemo dovoljno dugo razgovarali sa čovekom preko puta nas, sasvim sigurno ćemo u nekom trenutku doći do zajedničkog rešenja. Za to je jako često potrebno da izađeš iz granica ega.

Doktorka Milanović dodaje da se na letovanju mnogi ne slažu ni sa prijateljima, partnerima kog vole, a kamo li sa partnerom kog više ne vole. Kako navodi, ego treba obuzdati i akcenat staviti na to ko je u toj situaciji prioritetan i zbog čega.

Eleonora je postepeno raspetljavala odnos sa bivšim partnerom, a u samom početku su svi porodično provodili vreme u vožnjama biciklom, rolerima i odlascima u bisokop. U početku, među njima se pomalo osetila neka "netrpeljivost", kako navodi, ali vremenom se izgubila i sada ga ona može slobodno nazvati svojim - prijateljem.

- Počeli smo više da uviđamo vrline jedan kod drugog i ispostavilo se da imamo sličan smisao za humor. To je nešto što nas drži - dodala je Eleonora.

Doktorka Milanović istakla je da deca u određenoj razvojnoj dobi nisu svesna realnosti i ne mogu je u potpunosti razumeti.

- Treba dete na neki način čuvati od svih suvišnih informacija i pratiti njegovu razvojnu dob i emocionalno sazrevanje. Dete često može svaljivati krivicu na sebe za razvod braka. Zato je važno da održavamo odnose baš na ovakve fantastične načine - navodi ona.

(Ona.rs)