Ranko Rajović otkriva da je jedna stvar koju roditelji brane deci da jedu ključna za dobar imunitet

K. M.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Foto : Shutterstock, Dusan Milenkovic/ATAImages

Poznati neuroendokrinolog i stručnjak za rani razvoj dece, dr Ranko Rajović, u emisiji „Da sam ja neko“ otkrio je zanimljivu činjenicu o ishrani najmlađih. Kako navodi, deca koja redovno jedu koricu hleba imaju jači imunitet, a razlog se krije u njenom hemijskom sastavu i efektu koji ima na razvoj vilice.

Žvakanje i pravilan razvoj vilice

Prema rečima dr Rajovića, veliki broj dece – čak 50 do 60 odsto njih – izbegava da jede koricu hleba u vrtiću. On ističe da današnja ishrana mališana često uključuje previše mekane i prerađene hrane, poput pirea, što ne pruža dovoljno podsticaja za mišiće vilice.

„Kada nam dete dođe u vrtić i skida koricu s hleba, neće da jede hleb, samo sredinu, vaspitači to vide. Mi njih naučimo za godinu dana“, objašnjava Rajović.

Ako dete redovno jede samo mekanu hranu, njegov sistem za žvakanje nije dovoljno aktivan, što može dovesti do slabijeg pritiska na donju vilicu i njenog nedovoljnog razvoja.

„Ovde pričamo o deci od tri godine, ne o mlađima. Ako skidaju koricu, znači da ni kod kuće ne jedu ništa čvršće od toga. To znači da njihov kompletan sistem za žvakanje nije aktivan kako treba. U tim slučajevima pritisak na donju vilicu je slabiji, ona ne može da raste. Našoj deci je smanjena donja vilica“, naglašava dr Rajović.

Foto-ilustracija : Shutterstock

Nepravilan razvoj vilice može kasnije izazvati probleme sa zubima i disanjem.

„Kada dođe pubertet, ne mogu zubi da im stanu u usta. Pa se vade dva dole, dva gore. Ako je donja vilica smanjena, jezik koji je veliki mišić, ne može da se namesti, te kompletna cirkulacija vazduha u ustima se menja“, upozorava on.

Pljuvačka, karijes i imunitet

Osim što jača mišiće vilice, žvakanje tvrđe hrane, poput korice hleba, povećava lučenje pljuvačke, što je ključno za zdravlje usne duplje i jačanje imuniteta.

„Zašto je pljuvačka važna? Tu se nalazi imunoglobulin, a to je prvi mehanizam zaštite našeg tela. To znači da će dete koje jede čvrstu hranu imati bolji imunitet“, ističe dr Rajović.

Pored toga, pljuvačka štiti zube, a tvrđa hrana deluje abrazivno, čisteći ih od naslaga. S druge strane, deca koja jedu samo meku hranu nemaju ovaj efekat, pa su podložnija karijesu i drugim problemima sa zubima.

"Pljuvačka pomaže u smanjenju rizika od karijesa. Mekana hrana ne može da čisti zube, dok je tvrda hrana abrazivna i čisti ih“, dodaje on.

Značaj mlečnih zuba za celokupno zdravlje

Dr Rajović naglašava da su mlečni zubi čak i važniji od stalnih, jer njihov pravilan razvoj utiče na celokupnu strukturu lica i držanje tela.

„Mlečni zubi su važniji od stalnih. Kada se izvadi mlečni zub, hrana ide automatski tamo gde je zagrižaj jači, a ovi drugi hipertrofišu. To su najjači mišići, najača kost na telu je donja vilica. Pošto hipertrofišu, javiće se asimetrija lica. Temporomandibularni zglob se malo pomera i cela struktura i vratni mišići se pomeraju za jedan milimetar, a tada se osovina glava – peta menja, kičma ne može da se namesti, polako počinje da traži položaj, a to je već skolioza“, objašnjava dr Rajović.

Redovno konzumiranje korice hleba nije samo pitanje navike već igra ključnu ulogu u pravilnom razvoju vilice, zdravlju zuba i jačanju imuniteta kod dece.

(Ona.rs)