Trstenik je grad dobrih ljudi, vina i bogate istorije: Turistički biser Rasine

Grad je dobio ime po trsci koja je rasla uz obale Morave, a za zaštitni znak Trstenika – vinovu lozu, zaslužni su Rimljani koji su ovde doneli prve čokote

Foto: Ivan Strahinić

U plodnoj i živopisnoj dolini Zapadne Morave, u Rasinskom okrugu, šezdesetak kilometara od Čačka nalazi se Trstenik, metoh zadužbine kneza Lazara.

Grad koji je turistički dugo bio nepravedno zapostavljen na mapi Srbije i kom je turističku slavu „otimala“ obližnja Vrnjačka Banja ima mnogo toga da ponudi posetiocima, počev od antičkih lokaliteta, preko svetinja moravske arhitektonske škole, starih zdanja i spomenika, do kulturnih i zabavno-sportskih manifestacija.

Grad je dobio ime po trsci koja je rasla uz obale Morave, a za zaštitni znak Trstenika – vinovu lozu, zaslužni su Rimljani koji su ovde doneli prve čokote i utrli put proizvodnji grožđa i vina.

Trsteničko vinogorje danas je jedan od najvećih vinogradarskih regiona u zemlji.

Pored manastira Ljubostinja i Veluće, koje turisti ne zaobilaze kad dođu u ovaj kraj Srbije, Trstenik se može pohvaliti i prvom crkvom u neomoravskom stilu. Reč je o crkvi Svete Trojice, nastaloj između 1989. i 1900. godine, sa fasadom ukrašenom po ugledu na Lazaricu.

U porti ove crkve, čiji se zvonik uzdiže 33 metra, posađena je i vinova loza sa Svete gore, za koju u narodu postoji verovanje kako pomaže parovima da dobiju potomstvo.

Foto: Ivan Strahinić

(Ona.rs)