Abu Dabi: Grad pun atrakcija, fine hrane i prirodnih čuda

Na „Arabian Travel Market 2022“, koji je održan u susednom Dubaiju, Odeljenje za kulturu i turizam Abu Dabija objavilo je brojne inicijative, u koje polažu nade da će povećati broj posetilaca na 23 miliona godišnje do 2030. godine

Foto: Pixabay/Makalu

Sa stazom svetske klase „Grand Prix“ , zanimljivim tematskim parkovima i brojnim događajima, Abu Dabi je kulturno srce Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Za turiste koji posećuju ovu zemlju, sjaj i glamur predstavlajju samo jedan deo opšte slike. Mnoštvo velelepnih muzeja, bogata islamska arhitektura i obilje prirode razlozi su za bolje upoznavanje Abu Dabija.

Na „Arabian Travel Market 2022“, koji je održan u susednom Dubaiju, Odeljenje za kulturu i turizam Abu Dabija objavilo je brojne inicijative, u koje polažu nade da će povećati broj posetilaca na 23 miliona godišnje do 2030. godine.

Foto: Pixabay/baramdori

- Želimo da ponudimo vrhunsko iskustvo – uživanje na plaži, u kulturi i prelepoj prirodi i da upravo na tome gradimo ponudu, kako bismo održivo razvijali turizam – izjavio je za Euronews.com Husain Al Hašmi, vršilac dužnosti direktora za trgovinu, putovanja i razvoj u Odeljenju za kulturu i turizam Abu Dabija.

Kulturni dragulji ostrva Sadijat

Bele peščane plaže, čista voda i bogata gastronomska ponuda, razlozi su koji čine da se turisti lako zaljube u ostrvo Sadijat (Saadiyat).

Najavljeni projekat nazvan „Saadiyat Vision“ ima za cilj da privuče 19 miliona posetilaca do 2025. godine, generišući prihod od 1,3 milijarde evra i to pre svega kroz aktuelni projekat Kulturnog okruga Sadijat.

Foto: Pixabay/jaseemsmart

- Verujemo da je Sadijat jedno od najboljih iskustava u regionu, kada su u pitanju plaže. Hoteli na ostrvu nude vrhunsku uslugu, a kulturna četvrt je jedinstvena – rekao je Al Hašmi.

Po završetku, kulturna četvrt Sadijat biće jedan od najgušće naseljenih, globalno relevantnih kulturnih centara na celom svetu, sa Gugenhajm muzejom u Abu Dabiju, Nacionalnim muzejom Zajed, Prirodnjačkim muzejom i porodičnom kućom Abrahamic, koji će se pridružiti muzeju Luvr, otvorenom 2017. godine.

Foto: Pixabay/Danor

U međuvremenu, ljubitelji kulture mogu uživati u Velikoj džamiji šeika Zaeda u Abu Dabiju ili krenuti u bolje upoznavanje regiona, tokom posete najstarijoj gradskoj građevini Qasr Al Hosn.

Foto: Pixabay/tobiasbrockow

Kampanja „Leto kakvo ste zamislili“

Cilj najavljene kampanje „Leto kakvo ste zamislili“ (engl. Summer like yoz mean it) jeste da inspiriše turiste da posete Abu Dabi ove sezone.

Foto: Pixabay/neildodhia

Uključuje promovisanje aktivnosti u zatvorenom prostoru, kao što je plivanje sa ajkulama u akvarijumu, jogu u muzeju Luvr u Abu Dabiju i promociju hotela, koji će sniziti cene do 30 odsto.

Predstavljena je i propusnica, nazvana „Abu Dhabi Summer Pass“, koja će posetiocima pružiti mogućnost da iskoriste ekskluzivne ponude na nekim od najznačajnijih gradskih atrakcija, kao što su „Warner Bros World Abu Dhabi“ i „Yas Waterworld Abu Dhabi“.

Foto: Pixabay/Sakib777

Posebno se ističe bogata gastronomska ponuda, po kojoj je Abu Dabi postao prepoznatljiv. Tim pre što se mnogi restorani često izdvajaju kao najbolji, budući da se svrstavaju u svetsku klasu. Novina je inicijativa da se u menije najboljih restorana uvode i autentična jela kuhinje Emirata.

Ljubiteljima prirode se nudi poseta Nacionalnom parku „Mangrove“, idealnom za fotografisanje divljih životinja, a ujedno je i vrlo blizu grada. Rezervat se nalazi pod zaštitom Agencije za životnu sredinu Abu Dabija, a poseta je besplatna.

(Ona.rs)