Da li su srpski turisti zaista najgori ili samo imamo pogrešnu percepciju?
Nije tajna da mnogi Srbi smatraju svoje sunarodnike „lošim“ turistima i da neretko navode da se stide ponašanja mnogih od njih u inostranstvu. Posebno se to pominje u vezi sa letovanjem u Grčkoj. Ali, da li je to sve zaista tako?
Često se na društvenim mrežama, obično pred početak letnje sezone, mogu pročitati neki ne baš lepi komentari o ponašanju srpskih turista u toku letovanja. Isto tako često se može pročitati i da je sve to preterivanje.
Srbi peku ajvar dok letuju u Grčkoj je jedna od najčešćih tema, kojom se iz godine u godinu bave mnogi, iz samo njima znanih razloga.
Pa ipak, koliko god u svakom narodu, pa tako i u srpskom, postojali ljudi kojima baš ne možemo da se podičimo, istina je zapravo drugačija. Svidelo se to nekome ili ne, srpski turisti važe za vrlo pristojne. U većini slučajeva. Naravno, izuzetaka ima u svakom narodu.
Iako nije lepo uopštavati i iznositi ne tako lepe priče o bilo čijem ponašanju, za razliku od turista iz nekih drugih zemalja, turisti iz Srbije još uvek imaju ono što se zove kućno vaspitanje. Nema spora da i među nama ima onih koji se ponašaju tako da se svi zastidimo zbog toga, ali su srećom ipak u manjini.
No, da se vratimo na famozno pečenje ajvara u apartmanima širom Grčke i da razmislimo trezveno, zašto je to praktično nemoguće.
Prvo, ko god je bio u takvoj vrsti smeštaja u Grčkoj i te kako dobro zna koliko često se događa da dođe do iskakanja osigurača, ukoliko se recimo uključe dve ringle i bojler u isto vreme. Odmah zatim treba zamisliti sliku prosečne srpske domaćice, koja u pauzi između dva odlaska na plažu trči da kupi paprike za ajvar, kojih uzgred rečeno, nema tokom jula i avgusta, pa ih onda pere i suši, te sprema za pečenje, ni manje ni više nego na dve ringle šporeta u nekom od apartmana širom Grčke, koliko god oni komforni bili. A zna se da su kuhinje u grčkim apartmanima obično skučene. Deluje neverovatno, ali možda je istinito, ko zna?
Istini za volju, struja u Grčkoj je ove godine znatno skuplja, pa nije baš najjansije kako se to isplati bilo kome. Da ne pominjemo ni to da je sezona pripreme ajvara ipak nakon završetka letnje sezone. Suvišno je pomenuti i to da paprika pečena na šporetu nikada ne može da da onaj savršeni ukus, po kome je ajvar prepoznatljiv. I na kraju da ne zaboravimo, postupak pripreme ajvara ne odnosi se samo na pečnje paprika i to sigurno zna svako, ko je barem jednom pripremao ovaj čuveni srpski specijalitet.
A ako i dalje verujete da zaista ima srpskih domaćica koje letovanje u Grčkoj, za koje uglavnom porodice odvajaju novac tokom cele godine, iskoriste baš da bi pripremale ajvar, verujte. Niko vam to ne može zabraniti, naravno.
Ali ne zaboravite da pripadnici drugih naroda, veličaju svoje. Nekada i preterano to čine, ali svakako u pozitivnom smislu.
Odličan primer je i vest od pre nekoliko sezona o događaju u Paraliji, koji je obilato bio propraćen u negativnom kontekstu. Srpski turisti su tom prilikom zaigrali kolo, srpsku nacionalnu igru i to na u mori i na plaži u Grčkoj, kasnije. Strašno, zaista! Smejali su se mnogi... pisali sve i svašta, ne baš pohvalno o srpskim turistima. Međutim, nisu se setili da isti ti srpski turisti, kada na nekom od izleta brodom zaigraju čuveni sirtaki sa grčkim domaćinima, obilato dele te videe po društvenim mrežama i hvale se odličnim provodom. A možda nisu imali prilike da vide kako se njihovi grčki domaćini odnose prema viralnim videima, u kojima nekolicina Grka igra taj isti sirtaki na nekom od aerodroma u svetu.
Logično se nameće pitaće zašto je grčki sirtaki ispred srpskog kola?
A zapravo nije. Samo Grci, za razliku od mnogih Srba, poštuju svoju nacionalnu igru i ne vide ništa čudno što su njihovi sugrađani zaigrali sirtaki u belom svetu. Isti ti Grci su bili oduševljeni što njhovi gosti iz Srbije igraju svoju nacionalnu igru. Ali neki su to smatrali „strašnim“ ili „sramotnim“, kao što su pisali mnogi Srbi.
Istin iza volju, bilo je srpskih turista koji su, ni manje ni više nego kuvali pasulj na plaži, u oblasti Halkidikija. Jedna proodica...usamljeni slučaj koji je naišao na istinsko zgražavanje ljudi, koji su boravili na istoj plaži. Na podjednako zgražavanje je naišlo i pitanje nekolicine srpski turista zašto se ne zastane na kratko na putu do ostrva Vido, u blizni Krfa, kako bi se „bućnuli“ tu gde je more „najlepše“...tu gde je Plava grobnica, zapravo.
I to zaista jeste za zgražavanje. Ali srećom, to su zaista usamljeni slučajevi.
Suma sumarum, nisu srpski turisti ti kojih se treba stideti. Treba se stideti postupaka onih koji nemaju kućno vaspitanje, pa se isto tako ponašaju i u svojoj zemlji i u drugim zemljama. Naučimo nešto i od Grka... Nemojmo se stideti ljudi koji se ne stide toga što poštuju svoju tradiciju. Idemo na letovanje u zemlju koja je tradicionalno prijateljska i u kojoj bi trebalo da se ponašamo i osećamo kao da smo kod svoje kuće. I tako treba da ostane.
Ove godine su se srpski turisti ponovo vratili u velikom broju u grčka letovališta, na radost svih, i domaćina i gostiju. I neće biti pečenja paprika ove godine... struja poskupela... ljudi se uželeli grčkih prijatelja, mora i sunca, a i girosa... Nemaju vremena za spremanje ajvara... Možda dogodine, ko zna, ako struja pojeftini i ako se sezona pripreme ajvara „pomeri“ na jul i avgust.
Uostalom, možda se neko doseti, pa smisli novi brend... srpski ajvar pripreman po originalnoj recepturi na grčkom šporetu.
(Ona.rs)