Moja Jela: Sočni gambori kraj Radaljskog jezera jedu se u miru zvukova šume

U podnožju planine Boranje nalazi se raj za ljubitelje boravka u prirodi. Tu je nastao poseban "Moja Jela" specijalitet

Vrtoglavo vijuganje plahovite Drine, bistrina, njena bogata flora i fauna i okolina stvaraju najlepše prirodne pejzaže Srbije. Na desnoj obali ove reke, koja svojim najlepšim delom razdvaja Srbiju i Bosnu, ali spaja živote meštana, nalazi se opština Mali Zvornik.

Kraj pored Drine i njegov turistički potencijal obeležavaju Zvorničko jezero, kompleks Radaljska banja sa jezerom, Podzemni grad, kao i objekti kulturno-istorijskog nasleđa. Ekipa emisije Moja Jela uputila se krivudavim i vijugavim putem kroz selo Radalj kako bi zabeležila lepotu Radaljskog jezera i gustih šuma koje ga okružuju i probala vrhunske specijalitete.

U podnožju planine Boranje nalazi se raj za ljubitelje boravka u prirodi. Na samoj obali jezera kuvarica Jelena Knežević pažljivo, sa lakoćom, ljušti račiće i vadi im "crnu žilicu". Prednost pripreme gambora je takva da se račići jako brzo termički obrađuju, a za prženje sa jedne strane dovoljno je minut-dva.

Jela najpre kuva gambore u dubokom sudu na raspaljenoj vatri, a potom ih proceđuje i čuva svukani bujon za kasnije. Začine, kao i uvek, na tradicionalan način sjedinjuje u avanu, a nakon soli i bibera dodaje i čili u prahu.

Tako uvaljene u začine, gambore stavlja na zagrejani tiganj podmazan maslinovim uljem. Jako brzo ih okreće na drugu stranu, pa dodaje čeri paradajz i nastavlja da ih marinira u maslacu, belom vinu i sopstvenom bujonu.

U Jelinoj kuhinji nezaobilazni su vlašac, peršun i usitnjeni beli luk za magiju ukusa.

Tako uvaljene u začine, gambore stavlja na zagrejani tiganj podmazan maslinovim uljem. Jako brzo ih okreće na drugu stranu, pa dodaje čeri paradajz i nastavlja da ih marinira u maslacu, belom vinu i sopstvenom bujonu. Kada je krčkanje gotovo, gambore služi sa bagetom, koji će upiti svu slast marinade.

Foto: Nikola Tomić

Kada se gambori serviraju, pored tanjira se postavi i činija sa limunovom vodom, kako bi se ruke nakon jela mogle oprati potapanjem prstiju u vodu.

(Ona.rs)