Ko se poljubi sa voljenom osobom u ulici ovog grada, nikada se od nje neće rastati

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uzevši u obzir da je tokom minulih vekova upravo ova ulica bila obilato korišćena za susrete onih parova čiji roditelji nisu želeli da odobre njihovu ljubav, to je prati i zanimljiva legenda

Foto: Pixabay/cristina

Pored toga što se smatra jednim od najposećenijih rumunskih gradova, Brašov se neretko karakteriše i kao jedan od najlepših u zemlji. Gradska arhitektura je ono što najčešće privlači pažnju posetilaca, ali i sama pozicioniranost grada.

Na nadmorskoj visini od 650 metara, u centralnom delu susedne Rumunije nalazi se Brašov. Poznato je da je još od 100. godine pre Hrista to područje bilo naseljeno.

Uz vrhove južnih Karpata, koji nadvisuju grad, Brašov nudi i vrlo interesantnu arhitekturu, koja uključuje kombinaciju različitih stilova, među kojima preovlađuju gotički, barokni i renesansni, navodi “Romaniatourism”.

Foto: Pixabay/zsuga

Duga istorija Brašova

Na lokaciji na kojoj se danas nalazi Brašov, u davna vremena živeli su Dačani. Upravo na tom mestu su, sada već davne 1211. godine pripadnici monaškog reda znanog kao “Tevtonski vitezovi” osnovali grad.

Budući da je u to doba grad zauzimao značajnu poziciju, jer se nalazio na raskrsnici puteva trgovine od Otomanskog carstva do zapada Starog kontinenta, a tadašnji poreski režim je bio olakšavajući, jasno je i zbog čega se Brašov tada smatrao izuzetno značajnim za trgovce.

Upravo tada su i izgrađena mnoga zdanja, koja su i danas simboli grada.

Jedna od najužih evropskih ulica

Iako jeste u pitanju ulica, Strada Sforii u Brašovu se više može posmatrati kao prolaz, budući da je njena širina između samo 100 i 120 centimetara, a dužina joj je oko 80 metara. U tom smislu se svrstava među najuže ulice u celoj Evropi.

Foto: Pixabay/zsuga

Smeštena u Starom gradu, ovu ulicu su čitavih pet vekova najpre koristili vatrogasci.

Uzevši u obzir da je tokom minulih vekova upravo ova ulica bila obilato korišćena za susrete onih parova čiji roditelji nisu želeli da odobre njihovu ljubav, to je prati i zanimljiva legenda.

Ukoliko neko ima želju da se nikada ne rastane od voljene osobe, onda bi trebalo da se sa njom poljubi baš u ovoj ulici. Legenda navodi i da osobe koje to učine nikada neće osetiti tugu zbog raskida od voljenog ili voljene.

Neobična crkva je simbol grada

U Brašovu se nalazi i svetinja koja je poznata kao Crna crkva. U pitanju je najveća katedrala u zemlji, koja je izrađena u stilu gotike.

Razlog zbog koga nosi naziv Crna crkva vezan je za spoljašnje zidove ove građevine, koji su zaista crne boje. Zapravo su zidovi ove svetinje potamneli još krajem 17. veka. Te 1689. godine se u Brašovu dogodio “Veliki požar”, koji je ostavio svoj trag i na zidovima katedrale.

Osim po tamnim zidovima, ova katedrala je poznata i po bogatoj kolekciji prostirki i ćilima, izrađivanih još u antičkom periodu. I to nije sve, jer se u Crnoj crkvi nalaze i orgulje, specifične po tome što se svrstavaju među najveće na istočnoevropskom tlu.

(Ona.rs)