Putovanje u čarobno carstvo gljiva lozničkog kraja: Gljivari Srbije na 27. "Izložbi gljiva"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od njih nastaju i mala umetnička dela

Foto: Privatna arhiva

Banja Koviljača će ovog vikenda ugostiti gljivare iz cele Srbije na tradicionalnoj, 27. manifestaciji "Izložba gljiva". Zanimljivu avanturu u carstvo najrasprostranjenijih i još uvek nedovoljno istraženih organizama na planeti organizuje ovdašnje društvo "Ljubomir Vuksanović Barle", najstarije u Mikološko-gljivarskom savezu Srbije.

- Šetnja u prirodi, na čistom vazduhu, druženje i gljivarenje u šumama Tršića, Gučeva, Cera, Radaljske banje, Miškovca i Zajače je najzanimljiviji deo manifestacije. Sve sakupljene pečurke će po povratku biti determinisane, a u nedelju u banjskom parku izložene na najvećoj izložbi u okviru koje posetioci mogu da uživaju i u raznovrsnom programu koji će izvesti plesne grupe, folklorni ansambli, mažoretkinje i animatori, kao i da učestvuju u zanimljivim radionicama - kaže Dragica Zarić, predsednica društva gljivara iz Banje Koviljače.

Gljivarenjem je u lozničkom kraju do sada determinisano oko 360 vrsta pečuraka, a naročito su rasprostranjene jestive od kojih se pripremaju ukusna i zdrava jela. Učesnici i posetioci manifestacije imaće priliku da deguistiraju specijalitete od gljiva koje su sakupljene u gljivarenju, a pripremaće ih u velikim kazanima vredni članovi društva.

Foto: Privatna arhiva

- Gulaš gljivaš se priprema od što više vrsta pečuraka, a drugi specijalitet koji su osmislili članovi našeg udruženja je "Barleto". Priprema se na talandari od više vrsta gljiva i sezonskog povrća, uz dodatak tajnih sastojaka. Pustimo mašti na volju kombinujući gljive sa šargarepom, tikvicama, plavim patlidžanom, paradajzom, paprikom, lukom. Povrće se secka ručno, na rezance i kolutove, a manje gljive se pripremaju cele, sa drškom i klobukom. Servirana u tanjiru ova kompozicija boja i ukusa je neodoljiva, a izlišno je pričati koliko je ovaj obrok zdrav - nastavila je Dragica.

Upoznavanje jedinstvenog carstva gljiva doprinosi promociji zdravih stilova života, prirodnih lepota lozničkog kraja i obogaćuje turističku ponudu. U društvu "Ljubomir Vuksanović Barle" su ponosni što višegodišnjim trajanjem manifestacije doprinose edukaciji građana da razlikuju gljive od otrovnica, ali i da saznaju i otkriju druge blagodeti darova prirode.

- Carstvo gljiva je fantastičano, fenomenalno i čarobno. Ne samo zbog gastronomije. Da nema gljiva, koje su prirodni razgrađivači, svet bi odavno bio zatrpan otpadom. Poznato je da imaju primenu u medicini, farmaciji, kozmetici, a epohalno otkriće je proizvodnja biorazgradivog građevinskog materijala od micelijuma. Neće, verovatno, biti čudo gljive budu primenjene i u modnoj industriji - kaže Dragica koja se kao devojčica otisnula u ovo carstvo, položila gljivarski ispit i priprema se da postane determinator.

Maštovita predsednica Dragica i ostali članovi udruženja potvrdili su da se od gljiva mogu stvarati neobična umetnička dela. Od suvih gljiva izrađuju aranžmane koje prodaju da bi obezbedili novac za svoj rad, a ovom jedinstvenom dekorativnom poklonu svako se obraduje.

(Ona.rs)