JEDITE JAGODE: Čuvaju vaše zdravlje i mladost

Vreme čitanja: oko 1 min.

Osim što su veoma primamljivog izgleda, mirisa i ukusa, jagode su ujedno i veoma hranljive i dobre za vaše zdravlje

Jagode su veoma zdrave, povrh svega niskokalorične, ali i izuzetno lekovite jer imaju sposobnost da stimulišu rad jetre i bubrega i pospešuju izbacivanje tečnosti iz organizma.

Izuzetno su bogate vitaminom C i polifenolima koji imaju jako antioksidativno sredstvo, zbog čega jagode imaju moć da sprečavaju starenje i usporavaju nastanak bora.

Takođe su bogate kalcijumom i gvožđem, pa se naročito preporučuju deci u fazi rasta, trudnicama i ženama u menopauzi, dok velike količine kalijuma koje se nalaze u ovoj slatkoj voćki pospešuju izbacivanje suvišnih tečnosti iz organizma i tope suvišne kilograme.

Ukoliko želite da smršate, jagode su odličan izbor jer sadrže svega 30 kalorija na 100 grama, a ujedno ublažavaju apetit i povećavaju osećaj sitosti.

Ako ste pak mislili da posetite zubara ne bi li izbeleli svoje zube, zaustavite se. Jagode su poznate kao prirodni izbeljivači zuba. Sve što treba je da viljuškom gžnječite 4 zrele jagode i tom smesom istrljate zube. Ostavite da odstoji oko 5 minuta i isperite. Isti postupak ponovite narednih 5 dana.

(Telegraf.rs)