DA VIDIMO KO JE STVARNO HRABAR: Pet specijaliteta od insekata koje bi trebalo da probate! (FOTO)

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ma kako vam to zvučalo, insekti u ishrani mogli bi u potpunosti da zamene meso, jer su bogati nutritijentima, a posebno proteinima i mastima... Pritom, bube su i jeftine!

Iako u našoj kulturi baš i nije uobičajeno da se na trpezi nađu bube, muve, leptiri ili crvi, u mnogim zemljama insekti predstavljaju vrhunski delikates. Na našoj planeti živi oko 2000 ovih gamižućih stvorenja koja su odlična za ljudsku ishranu, a mi smo za vas odabarali pet najukusnijih.

Skakavci

Već smo pomenuli da je “meso” većine insekata bogato proteinima, ali skakavci, zrikavci, cvrčci i svici su posebno hranljivi. Najbolji izbor su svakako meksički ćapulines skakavci, prženi u slanom sosu od limete i belog luka, koji se služe s gvakamoli sosom i tortiljama.

S obzirom na to da se hrane kukuruzom, mahunarkama i detelinom, ćapulines su veoma bogati vitaminima i mineralima važnim za ljudsko zdravlje.

Larve palminog žiška

U pitanju su crvići insekta po imenu palmin žižak (iz Rhynchophorus roda), vrlo cenjen delikates širom Amerike, jugoistoka Azije i tropske Afrike.

Pošto su ove larve u sebi sadrže čak 69,78 odsto masti, mogu se pržiti “na suvo”, odnosno u sopsvenoj masnoći. Ipak, mnogi ih jedu žive.

Mopani-crvi

Zapravo, u pitanju su gusenice jedne vrste moljca koji nastanjuje Južnu Afriku. Ove larve u sebi sadrže više gvožđa nego govedina, čak i do 77 mg na 100 grama suvog ostatka.

Upravo zbog svog bogatsva ovim mineralom, mopane-crvići su veoma na ceni.

Brašnjavi crvi

Masovna proizvodnja ovih crvića, čestih neželjenih gostiju u našem brašnu ili žitaricama, već doživljava pravu ekspanziju u zemljama Zapadne Evrope. Zbog svoje hranljivosti uzgajaju se kao hrana za kućne ljubimce, posebno ptice, ali se neretko nađu i na trpezi ljudi.

Vrlo su zdrava grickalica koja se kao kanape služi uz rendanu jabuku, šargarepu ili krompir.

Vojnički crvići

Za muvu iz roda Hermetia illucens slobodno se može reći da predstavlja hranu budućnosti, pogotovo što se lako može uzgajatii čak i u kućnim uslovima.

Njeni crvići sadrže 42 odsto proteina i 35 masti, a u sušenom stanju mogu da se čuvaju dugi vremenski period.

Da li biste vi probali neki od ovih specijaliteta?

(Telegraf.rs / The Convesation)