Zdrava hrana: Dok žvaćete zeleniš (samo!) gledajte u pecivo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako tvrde stručnjaci, dijetalna hrana ima mnogo bolji ukus kada se žvaće uz posmatranje fotografija namirnica bogatih ugljenim hidratima

Naučnici su jednim neobičnim eksperimentom pokušali da dokažu teoriju da ljudi hranu mnogo ješće jedu "očima", nego što je procenjuju uz pomoć čula ukusa i mirisa.

Ispitanicima su naizmenično prikazivali fotografije namirnica kao što su pica, pecivo, boranija i lubenica, a zatim su im, putem takozvanog električnog testa, davali da procene ukus jedne potpuno bezlične supstance. Ispostavilo se da je posmatranje hrane bogate ugljenim hidratima povećavalo užitak u ukusu ponuđene namirnice, dok bi gledanje slika voća i povrća podsticalo negativan stav prema eksperimentalnoj supstanci.

- Dobijeni rezultati predstavljaju dokaz da estetika visokokalorijskih namirnica podstiče hedonističke težnje i povećava procenu naknadno ponuđenih ukusa. Ovo može imati značajnog uticaja na proizvodnju hrane, a samim tim i na potražnju kupaca - rekao je doktor Johan de Kutur iz Nestle istraživačkog centra, koji je i sproveo ovu studiju.