Šest razloga zašto bi trebalo da jedete više jaja!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jaja se već godinama neopravdano ne smatraju zdravom hranom. Međutim, naučnici i nutricionisti su se usprotivili tom staromodnom razmišljanju i objavili šta to sve jaja sadrže i zašto bi trebalo da ih konzumiramo što češće

Jaja se već dugo ne smatraju zdravom namirnicom. Iako ih sve vreme bije loša reputacija, ne biste verovali koliko su ona zapravo važna i dobra za naše zdravlje.

Ne morate ih jesti samo za doručak. Skuvajte ujutru nekoliko komada i jedite ih i tokom dana. A evo i zašto su jaja zlata vredna!

JAČAJU MIŠIĆE

Jaja su dobar izvor proteina. Ona pomažu pri povećanju mišićne mase, kod gubitka telesne težine, kao i kod stabilizovanja krvnog pritiska. Ona sadrže sve esencijalne aminokiseline koje su potrebne ljudskom organizmu.

ČUVAJU SRCE

Ona takođe mogu da smanje rizik od srčanih oboljenja. Ako se pitate kako, znajte da jaja sadrže visoki procenat HDL holesterola (dobrog holesterola), koji je preko potreban vašem organizmu. Ona sadrže pola preporučenog dnevnog unosa holesterola.

ODLIČNA SU ZA VIJUGE

Jaja takođe sadrže holin, supstancu koja pomaže izgradnju ćeliskih membrana i molekula mozga. Samo jedno jaje sadrži preko 100 miligrama holina (550 miligrama je preporučena dnevna doza za muškarce a 425 miligrama za žene).

ČISTE KRV

Ako uzimate omega-3 masne kiseline ili pasterizovana jaja to će vam pomoći pri smanjenju nivou triglecirida u krvi, što će opet smanjiti mogućnost srčanih oboljenja.

SPREČAVAJU STARENJE

Jaja su bogata antioksidansima, ključnim borcima protiv slobodnih radikala u našim ćelijama.  Konzumiranjem jaja sprečava se ćelijsko izumiranje i javljanje mutacija koje mogu da dovedu do raka.

POBOLJŠAVAJU VID

Jaja pomažu i našim očima, sadrže visok procenat antioksidanta, što pomaže pri umanjenju rizika od makularne degeneracije i katarakte. Takođe sadrže visok procenat vitamina E, od čijeg nedostatka dolazi do slepila.

(Telegraf.rs/ Businessinsider)