POČELO JE, POČELO: Pivska revolucija u Srbiji uzela maha!
Pored klasičnog “velikog točenog”, ljudi u našoj zemlji sve češće se opredeljuju za nešto egzotičnije ukuse piva. Zato se domaće pivnice utrkuju koja će ponuditi što neobičniju pivsku aromu
Malo starije pivopije sigurno se sećaju kakav hit su bila piva sa borovnicom i jagodom, koja je pre više godina „skuvao“ jedan beogradski pab. Iako su to u stvari bili obični lageri sa dodatkom voćnog sirupa, ta novina je pokazala da su ljudi željni drugačijih i malo ekstravagantnijih pivskih ukusa.
Danas su u Srbiji, pogotovo leti, najpopularniji radleri, voćna piva sa prosečnih 2% alkohola. Prave pivopije negoduju na pomen ovih „nečastivih“ piva, ali ona su, definitivno, doprinela ekspanziji novih ukusa i privukla pivu neke nove konzumente.
Početkom 2013. godine u Srbiji se dogodila prava pivska revolucija. Otvoreno je na desetine pravih pabova sa širokim izborom piva, distributeri su počeli da uvoze belgijska, nemačka, italijanska, pa i američka piva. Upravo zato ne čudi što se na nekoliko mesta u gradu mogu naći prava piva sa ukusom kamilice, pomorandže, pšenične varijante iz srca Bavarske, jaka piva u kojima procenat alkohola premašuje 8%...
Mesta na kojima možete popiti ova piva, ali i naučiti ponešto o njima i celokupnom pivskom svetu, nalazi se na pivskom sajtu gdenapivo.rs. Njega su pre dve godine pokrenula dvojica pivskih entuzijasta, kojima je jedina želja da ljudi u Srbiji nauče nešto o pivu i piju isključivo kvalitetne lagere, portere, IPA i druge, do skora Srbiji nedostupne, stilove.
Ako ste pravi pivopija ili želite da postanete, gdenapivo.rs je dobro mesto za početak pivskog putovanja.
(Telegraf.rs / Promo)