Ovu hranu morate da jedete ako se plašite gripa!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mali pad imuniteta otvara put za grip i druge viruse, pogotovo kad se desi nagla promena vremena. Zato treba pripaziti na ishranu, jer to vas može spasiti bolesti

Kada ste bolesni, organizmu je potrebno više kalorija da bi normalno funkcionisao i uspešno se borio protiv infekcija. Upravo zato treba jesti posebnu vrstu hrane koja će vam pomoći u tome. Protiv gripa, prehlada i viroza odlično deluju ove važne namirnice.

Pileća supa

Pileće meso sadrži aminokiseline koje podstiču izbacivanje sluzi iz pluća, dok topla supa hidrira telo i pomaže pri vlaženju disajnih puteva. Zato nije čudno što se konzumacija pileće supice preporučuje svaki put kad ste bolesni, ali i kada ste potpuno zdravi, kao preventiva.

Citrusno voće

Vitamin C ne može da izleči prehladu, ali može da umanji njene posledice. Zato je poželjno da se jedu pomorandže, mandarine i grejpfrut, a domaći limun cedi u čaj, koji ne treba da bude vreo. Imajte na umu da bela materija u citrusnom voću sadrži flavonide koji jačaju imunitet, pa ih nemojte odstranjivati, već jedite zajedno sa ostatkom voća.

Ljuta hrana

Sos od rena, vasabi i feferoni poželjan su dodatak ishrani kada ste bolesni. Ljute namirnice prirodni su “otčepljivači” nosa, ali i podstiče znojenje putem kojeg se izbacuju toksini iz tela, pa se smatra odličnim saveznikom u borbi protiv sezonskih bolesti.

Krekeri i tost

Neslani krekeri i tost mogu da vas vrate u život kada ste bolesni. Reč je o namirnicama sa visokim procentom skroba, koje neće naškoditi probavi, a stabilizovaće želudačne sokove - osobito nakon povraćanja. Đumbir je takođe odličan pomagač protiv mučnine i stomačnih tegoba, od kojeg možete napraviti i jednostavan kuvani napitak.

Banane

Banane su bogate kalijumom, koji se gubi iz tela znojenjem, povraćanjem i prolivom. Ovo se tropsko voće lako vari, a može biti i od pomoći u prirodnom procesu snižavanja telesne temperature. Povrh svega, banane pomažu iu nadoknađivanju elektrolita.

Šta treba izbegavati

Hrana sa visokim procentom šećera slabi imunitet i može izazvati upale, pa bi ju bilo dobro izbegavati tokom bolesti. Izbegavajte i mlečne proizvode poput mleka, jogurta i sireva, jer su neka istraživanja pokazala da ova vrsta hrane podstiče proizvodnju sluzi.

I na kraju SAVET MESECA: Probajte haloterapiju u Slanoj sobi. Provereno povećava imunitet, sprečava razvijanje bolesti i ubija viruse bolje od svakog leka.

(Telegraf.rs / HercegovinaInfo)