Jedete ljute papričice? Živećete 14 odsto duže!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnogi ljudi ne mogu da zamisle da im ijedan obrok prođe, a da ga barem malkice ne zaljute biberom, renom, senfom, a posebno ljutom feferonkom. E, pa upravo za njih imamo divne vesti

Kako nauka tvrdi, ljudi koji jedu paprenim začinima začinjena jela skoro svaki dan u proseku će nadživeti za 14 odsto  sve one koji zaljute svoj obrok manje od jednom nedeljno ili ređe. Pokazalo se da oni koji jedu ljuto, a posebno feferonke i čili papričice, imaju daleko manje šanse da se razbole i umru od raka, ali i bolesti srca ili respiratornog sistema.

Ovaj klinja rešio je da pojede NAJLJUĆU papričicu na svetu. Šta mislite, kako se završilo? (VIDEO)

Samo prave muškarčine jedu ljuto!

- Rezultati koje smo dobili su, u najmanju ruku, neočekivani. I sami smo iznenađeni time da postoji veza između ljute hrane i životnog veka – rekao je glavni autor studije, Lu Ki, inače profesor na Katedri za nutricionizam na Harvardu.

Istraživači su u obzir uzeli podatke dobijene na zaista impresivnom uzorku od 487.375 ljudi, uzrasta od 39 do 75 godina, koji su između 2004. i 2008. godine upisani u bazu podataka kineske “Kadoorie” biobanke, u okviru ogromne studije na temu hroničnih bolesti od kojih oboljevaju ljudi u ovoj zemlji.

U periodu od sedam i po godina, preminulo je 11.820 muškaraca i 8.404 žene. Ispostavilo se da je među umrlima oba pola bilo daleko manje onih koji su prijavili da su redovno konzumirali ljuta i začinjena jela, a čak i među njima, skoro da nije bilo osobe koja je preminula od bolesti kao što su kanceri, infarkt ili problemi s plućima.

Ono što je specifično za kinesku kuhinju, baš kao i našu, jeste da se sveža, konzervirana, sušena, tucana ili mlevena ljuta papričica često nalaze na meniju. Ranije je dokazano da kapsaicin i ostali antioksidansi iz ljutih paprika imaju moć da smanje rizike od gojaznosti, dijabetesa, upala, kancera... Ipak, da čili može da bude toliko blagotvoran, da nam produži i život, niko nije očekivao!

(Telegraf.rs / British Medical Journal)