Ako ste ostavili kafu da stoji 5 sati, da li smete da je popijete?
Mnogi vole da piju hladnu kafu, a neki čak uživaju tome da jednu šolju omiljenog napitka “razvuku” na ceo dan. No, da li je to pametno? Evo odgovora
Koliko puta vam se dogodilo da kafu koju ste skuvali pre par sati ili ste je kupili u nekom od kofi-šopova niste do kraja popili? Nakon obavljanja kućnih poslova ili zadataka na poslu, uzeli biste bar još koji gutljajčić, ali više niste sigurni je li dobra.
Da li je kafa bolja od vijagre?
Smanjite kafu, da vam se ne bi smanjile grudi!
Odgovor zavisi od mnoštva faktora.
Kafa s mlekom
Ako je dobro zatvoreno i nalazi se u frižideru, mleko može biti dobro i nedelju dana nakon otvaranja. Ako kafu s mlekom ostavite na sobnoj temperaturi duže od nekoliko sati, bacite je i skuvajte sebi drugu.
Šta ako ima čudan ukus?
Skuvana kafa može da promeni svoj ukus već nakon 30 minuta. Nakon toga imate otprilike četiri sata pre nego što se ulja iz kafe pokvare, što rezultira lošijim ukusom. Dakle, najbolje je da je popijete u roku od pola sata, piše Net.hr.
Da li je moguće otrovati se?
Čista crna kafa je i nakon nekoliko sati sigurna za piće, premda verovatno neće imati jednako dobar ukus kao kad je tek skuvana. Ukoliko se ipak odlučite da je popijete, prethodno je zagrejte u mikrotalasnoj pećnici, jer će ona u velikoj meri uništiti sve bakterije koje su se u međuvremenu nakupile.
Želite mišljenje stručnjaka? Konsultujte se sa sertifikovanim lekarima u samo tri klika na Eklinika.rs.
(Telegraf.rs)