BANANE SE DRŽE ODVOJENO: Evo koje voće i povrće NE SME da bude u istoj korpi!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Loše skladištenje voća i povrća je najpogubnije za potrošački džep. Čuvanje namirnica na adekvatan način doprinosi njihovoj dugotrajnosti i štedi novac potrošačima

Opšte je poznato da jedna pokvarena jabuka moža da pokavari celu gajbu. A da li ste znali da zdrava jabuka u sazrevanju može da pokvari celo "brdo" lubenica, ako se nalaze na istom mestu? Postoji još mnogo voća i povrća koje ako se skladišti zajedno utiču na obostrano truljenje.

Krompiru nije mesto u frizideru! Saznajte zašto

Jaja NE SMETE držati u vratima frižidera. Pogledajte zbog čega!

Loše skladištenje voća i povrća je najpogubnije za potrošački džep. Čuvanje namirnica na adekvatan način doprinosi njihovoj dugotrajnosti i štedi novac potrošačima, nešto više od 15.000 godišnje po osobi, piše Daily Mail.

Određeno voće i povrće pri sazrevanju ispušta gas etilen što loše utiče na sveže namirnice u njihovoj blizini. Na primer, dokazano je da su jabuke i lubenice "neprijatelji" u svetu plodova. Nasuprot njima, višnje su potpuno otporne na izloženost etilenu i mogu stajati pored bilo kojeg voća i povrća.

Jabuke, kruške, kajsije, breskve, šljive, banane, mango i kivi ispuštaju visoku koncentraciju etilena i utiču na boju, sočnost i ukupan kvalitet voća u njihovoj blizini.

Krompir treba čuvati da hladnom i tamnom mestu, daleko od bilo kakvog voća, da bi se odložilo njegovo klijanje.

Pored krompira, povrće koje je osetljivo na etilen je grašak, zelena salata, šargarepa, brokoli i špargla.

Najotporniji sveži plodovi su višnje i borovnice.

Ono što treba da znate da biste što duže sačuvali svežinu voću i povrću je da šargarepu, cveklu i paštrnjak treba obavezno da čuvate u frižideru, a luk zahteva hladno i mračno mesto. Međutim, kada se radi o bobičastom voću zaboravite na frižider.

Jedno britansko istraživanje je pokazalo da se godišnje bespotrebno baci voća i povrća u vrednosti od oko 33 miliona evra.

(Telegraf.rs)