Da li masna hrana pre alkohola zaista sprečava da se napijemo?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Većina ljudi svoja najteža pijanstva pripisuje unošenju alkohola na prazan želudac. Ali da li je to stvarno istina?

Sigurno ste više puta čuli svoje roditelje da vas opominju da se dobro najedete pre nego što krenete u provod. Naravno, svesni ste da ovo rade samo da bi vas sprečili da se prebijete od alkohola.

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Koliko ljudi u svetu nikada nije probalo alkohol?

Žene, evo šta ALKOHOL radi vašim GRUDIMA!

Postoji gomila preporuka, pogotovo na Internetu, kako da pijete celu noć, a da se pritom ne napijete.

Prema savetima starijih i iskusnijih, ako planirate da idete u ludi noćni provod, pre toga obavezno treba da napunite svoj želudac. A kao sigurna varijanta da se nećete "olešiti" preporučeno je krkanje što masnije hrane, piše Mirror.

Roditelji su posebno oprezni kada daju uputstva tinejdžerima, koji prvi put treba da izađu sa društvom. Pored toga što im govore da treba da piju u malim količinama, akcenat stavljaju na to da nikako iz kuće ne smeju da izađu gladni.

Ali, da li su ovi saveti garancja da nećete napiti, ili samo običan mit?

Da li su vas roditelji celog života lagali?

I jesu, i nisu!

Naime, hrana koju pojedete, pre nego što počnete da pijete, jedino što radi - odlaže dejstvo alkohola. Ukoliko ste spremni da pijete do iznemoglosti, ne postoji ta hrana koja će sprečiti vaše pijanstvo.

Ipak, zdravstveni zavodi preporučuju da se jede pre unošenja bilo kog alkohola, jer to definitivno sprečava teže trovanje. Ugljeni hidrati i proteini štite vaš organizam i doprinose selektivnoj apsorpciji alkohola.

Zato vam preporučujemo da kažete svojim roditeljima da su "provaljeni", ali da nikako ne prestajete da jedete pre izlaska.

To je formula koja nikada neće biti prevaziđena.

(Telegraf.rs)