Ovu hranu NI POD RAZNO ne smete da jedete po vrućini!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Postoje letnje i zimske namirnice, a to se ne odnosi samo na vreme kada pristižu, već i na to kako ih podnosi naš organizam

Vrućine stvaraju probleme i sa ishranom, pa bi zbog toga trebalo da vodite računa koje namirnice unosite u svoj organizam. Postoje one koje definitivno morate da izbegavate, ako želite da sačuvate svoje zdravlje na visokim temperaturama.

Ovo nikako ne smete da jedete pre nego što skočite u reku, more, bazen ili jezero!

HRANA KOJA ŠTITI OD SUNCA: Evo šta da jedete, da ne biste izgoreli na plaži

Tokom letnjih sparina mnogi ljudi slabije jedu, ali to nije rešenje za očuvanje zdravlja.

Naime, mnogo je bitnije da pazite šta jedete, nego koliko jedete, mada se ni prejedanje ne preporučuje.

Vrućine crpe organizam, pa je vaš zadatak da ga podignete, a ne da ga dodatno opteretite pogrešnom ishranom.

Postoje četiri grupe namirnica koje treba da izbegavate da jedete na vrućini:

Lako kvarljiva hrana

U ovu grupu spadaju namirnice koje ne mogu da opstanu na visokim temperaturama, kao što su jaja, meso, mleko i različiti sosovi.

Ukoliko konzumirate ovu hranu na + 30º, onda morate da budete spremni čak i na trovanje, jer su ove namirnice u takvim uslovima podložne razvoju bakterija i njihovom brzom množenju.

Hrana teška za varenje

Svaka namirnica koja zahteva veće lučenje sokova i više energije pri varenju, tokom vrućina je vrlo opasna. Na visokim temperaturama treba okrepljiivati svoje telo, a ne dodatno ga crpeti.

U hranu koja se teško vari spadaju sva začinjena i ljuta jela, pržena jela, a pogotovo mahunarke, crveno meso i testo.

Namirnice koje dodatno dehidriraju organizam

Verovali ili ne, postoje namirnice koje deluju diuretski, odnosno one koje izbacuju vodu iz organizma. Vrućina sama po sebi dehidrira telo, pa konzumiranjem ove hrane i pića direktno doprinosite kolapsu organizma.

U ovu grupu spadaju gazirani sokovi, kafa, alkohol i sva slana i brza hrana.

Namirnice koje izazivaju alergiju

Namirnice na koje veliki broj ljudi ima alergijsku reakcije, a pogotovo u letnje vreme, su kikiriki i celer. Alergija crpi imuni sistem, a to isto se dešava i na visokim temperaturama, tako da je organizam izložen dvostrukom šoku.

Celer može da izazove osetljivost na sunčeve zrake i opštu kožnu iritaciju. Celer je, pored kikirikija, među namirnicama koje izazivaju najjače alergijske reakcije. Čak ni kuvanje ne pomaže.

Pogledajte kako da brzo pripremite hranu koja će vas osvežiti.

(Telegraf.rs)