ŠTA ZNAČI SVAKI UKRAS NA SLAVSKOM KOLAČU: I evo da li smeju da se jedu na dan slave (FOTO)

Vreme čitanja: oko 2 min.

Slavski kolač je najvažniji simbol i nešto bez čega nijedna slava ne može da prođe

Mnogi ljudi godinama slave i lome slavski kolač, a većina njih ne zna šta znače ukrasi koji se nalaze na njemu. Na današnji sveti dan je prilika da saznate nešto novo.

PRAVOSLAVCI DANAS SLAVE SVETU PETKU: Evo šta nikako NE SMETE DA RADITE (VIDEO)

OVO SVAKA SRPSKA DOMAĆICA TREBA DA ZNA: Kako se pravi SLAVSKI KOLAČ (VIDEO)

Krsna slava je odlika srpskog pravoslavlja, kojom se odaje poštovanje porodičnom svecu, zaštitniku svakog doma.

Dan pre slave, domaćice mese slavski kolač, koji potom ukrašavaju različitim oblicima.

U nekim krajevima naše zemlje se slavski kolač pravi i u ranim jutarnjim časovima na sam dan slave.

Slavski kolač je simbol vaskrsenja čoveka.

On se ukrašava figurama od testa, koji su simboli želja za blagostanje porodice.

Različiti kreativni ukrasi nisu nastali bez simbolike, već svaki ukras ima neko svoje značenje.

Krst i slavski pečat označavaju veru, a golub Svetog Duha.

U obliku pečata od testa, na centralnom delu kolača i na četiri strane u znaku krsta trebalo bi da se nalaze slova ИС ХС НИ KA što u prevedu znači: „Isus Hristos pobedjuje“.

Na kolaču mogu da se nalaze i drugi ukrasi, koje domaćica pravi od istog testa od koga je napravila kolač ili od posebnog testa koje bi trebalo da bude gušće i lakše za oblikovanje.

Klas žita, grožđe i bure označavaju rodnu godinu. Cvetovi imaju simboliku lepote, a ptice predstavljaju mir.

Ukoliko se ukrasi prave od istog testa kao i kolač, oni mogu da se pojedu po njegovom lomljenju.

Najčešće se ukrasima prvo služi kum, a zatim ukućani i ostali gosti.

Ako se ukrasi prave od gustog i kiselog testa, onda su oni jako tvrdi i nisu jestivi.

U zavisnosti od običaja kraja u kojem se slavi, ukrasi se ili čuvaju u kući do naredne slave, ili se bacaju u najbližu reku.

Svima koji danas slave Telegraf želi MIR, SREĆU I BLAGOSTANJE!

Bez obzira što je Božić još daleko, pogledajte kako se pravi česnica.

(Telegraf.rs)