BUBABURGER JE HRANA BUDUĆNOSTI: Insekte već jede 2 milijarde ljudi, a da li biste vi?
Utvrđeno je da su insekti veoma bogati proteinima i različitim drugim nutrijentima, posebno gvožđem, koje se iz "mesa" skakavca mnogo brže apsorbuje u ljudskom telu od gvožđa u teletini ili junetini
Svako bi pre odabrao pljeskavicu pre nego tanjir pun skakavaca. Ali, kako pokazuje nova studija, trebalo bi da razmislite dvaput pre nego što naručite. Istraživači iz Američkog hemijskog društva mesecima su ispitivali nutritivne osobine buba.
UPS, POGREŠILI: Meteorolozi najavili kišu, ali ono što je palo s neba, zgrozilo je sve! (VIDEO)
Utvrđeno je naime da su insekti veoma bogati proteinima i različitim drugim nutrijentima, posebno gvožđem, koje se iz "mesa" skakavca mnogo brže apsorbuje u ljudskom telu od gvožđa u teletini ili junetini.
Ista je stvar i s mineralima poput kalijuma i cinka, a zbog toga bi ovi insekti trebali da postanu važan i vrlo vredan deo zdrave ishrane. Štaviše, vodeća naučnica Jemisi Latunde-Dada tvrdi da je samo pitanje načina kako bube ubaciti u jelovnike zapadnjaka - odnosno pitanje dana kada ćemo dobiti "bubaburger".
Prema procenama UN-a, jestivo je čak 1.900 vrsta insekata, a oni su već deo ishrane za oko dve milijarde ljudi.
Pogledajte i 10 razloga zašto je bolje jesti insekte nego meso:
Mnogim kulturama u svetu, ova preporuka ne bi teško pala.
Popularni snek na Tajlandu tako su pečeni skakavci sa soja umakom, u Meksiku se nude "čikatanas", prženi mravi začinjeni s malo limete, a mravi su popularni i u Kini i u Brazilu.
Dok nas ne ubede da pojedemo bubaburgere, evo tajnog recepta za pravu pravcatu pljeskavicu:
(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)