Svetogorski kolač je spas i za vašu dušu i za vaše telo
Veliki petak ne sme da prođe bez poslastice
Danas je najtužniji dan u pravoslavnom kalendaru, ali vi imate priliku da ga bar malo zasladite. Pripremite svetogorsaki kolač i obradujte svoje ukućane.
Svetogorski kolač je došao i do vaših domova, a vaše je samo da ga spremite i da uživate u njemu.
Evo kako se pravi ova posna poslastica.
Sastojci:
- 6 kašika džema,
- 10 kašika šećera,
- 1 kesica cimeta,
- kora od 1 limuna i sok od jedne pomorandže + 1 pomorandža,
- 1 kašika praška za pecivo,
- 500 g brašna,
- 1/4 l mlake vode,
- 1 šaka seckanih oraha,
- šaka ili dve suvog grožđa,
- džem od kajsije,
- 150 g posne čokolade za kuvanje.
Priprema:
- Džem i šećer izmiksati mikserom da se dobije jedinstvena smesa. U smesu dodati malo vode, cimet, narendati koru od limuna i sok od pomorandže, orahe, suvo grožđe i polako, uz mešanje, dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo. Izmiksati dobro i smesu preručiti u teflonski pleh za pečenje (ako nemate teflonski pleh, onda običan pleh obložite papirom za pečenje). Ako je potrebno vlažnim rukama poravnajte površinu da bude glatka. Ubacite pleh u umereno zagrejanu rernu i pecite oko 25-30 minuta. Dok je još vruć, kolač premažite sa 3-4 kašike džema od kajsije, pa ga prelijte rastopljenom čokoladom.
(Telegraf.rs / posnajela.rs)