Raskošna đurđevdanska pogača: Ukrasite pogaču za praznik velikog sveca i sve će vam u kući ići kao voda (FOTO)

Vreme čitanja: oko 1 min.

U sredini đurđevdanske pogače ostavljan je otvor pa je ona ličila na venac koji je raskošno ukrašen

Na dan Svetog Đorđa, slavska pogača ukrašavana je crvenim i belim cvećem koje se vezivalo crvenim koncem za koji se u narodu veruje da tera uroke i baksuze.

Za pripremu ove pogače potrebno vam je:

- 400 ml svežeg mleka;

- 1 kocka kvasca;

- 3 kašike šećera;

- 1 kašika soli;

- 2 jaja i belance od trećeg;

- 1 kašičica sirćeta;

- 3 kašike ulja;

- oko 1 kg brašna, može i više;

- maslac - za premazivanje;

- susam.

Prvo aktivirajte kvasac, pa zatim umutite jaja sa preostalim mlekom i dodajte prosejanom brašnu. Zamesite srednje tvrde testo, pa ostavite da naraste.

Testo podelite na 5 lopti i svaku razvijte u koru u obliku kruga. Ređajte jednu na drugu, tako što svaku mažete maslacem, osim poslednje. Isecite ih na 8 dela osim sredine.

Jednu od kora isecite na 3 trake i napravite pletenicu, drugu koru isecite po sredini, pa krajeve okrenite ka njoj i savijte nadole.

Ostavite pogaču da naraste, pa je premažite žumancetom, mlekom i uljem. Pecite na 160 stepeni oko 40 minuta.

(Telegraf.rs/lepaisrecna.rs)