Raskošna đurđevdanska pogača: Ukrasite pogaču za praznik velikog sveca i sve će vam u kući ići kao voda (FOTO)
U sredini đurđevdanske pogače ostavljan je otvor pa je ona ličila na venac koji je raskošno ukrašen
Na dan Svetog Đorđa, slavska pogača ukrašavana je crvenim i belim cvećem koje se vezivalo crvenim koncem za koji se u narodu veruje da tera uroke i baksuze.
Za pripremu ove pogače potrebno vam je:
- 400 ml svežeg mleka;
- 1 kocka kvasca;
- 3 kašike šećera;
- 1 kašika soli;
- 2 jaja i belance od trećeg;
- 1 kašičica sirćeta;
- 3 kašike ulja;
- oko 1 kg brašna, može i više;
- maslac - za premazivanje;
- susam.
Prvo aktivirajte kvasac, pa zatim umutite jaja sa preostalim mlekom i dodajte prosejanom brašnu. Zamesite srednje tvrde testo, pa ostavite da naraste.
Testo podelite na 5 lopti i svaku razvijte u koru u obliku kruga. Ređajte jednu na drugu, tako što svaku mažete maslacem, osim poslednje. Isecite ih na 8 dela osim sredine.
Jednu od kora isecite na 3 trake i napravite pletenicu, drugu koru isecite po sredini, pa krajeve okrenite ka njoj i savijte nadole.
Ostavite pogaču da naraste, pa je premažite žumancetom, mlekom i uljem. Pecite na 160 stepeni oko 40 minuta.
(Telegraf.rs/lepaisrecna.rs)