Šta se jelo u Sulejmanovom haremu? 10 omiljenih jela sultana koja se i danas nalaze na našoj trpezi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnoga turska tradicionalna jela i dan danas su prisutna na našim trpezama

Turska je poznata po dugoj tradiciji i bogatoj kulturi, što je vidljivo i kada je riječ o njihovoj kuhinji.

Ovo su Top 10 najukusnijih tradicionalnih turskih jela, a ako ste pratili popularnu tursku seriju "Sulejman Veličanstveni", neka od ovih jela možda ćete i prepoznati.

Menemen

Foto: pixabay.com

Ovaj tradicionalni turski doručak zapravo je kajgana kuvana s dinstanim povrćem, a poslužuje se topla s hlebom.

Köfte

Köfte su kuglice ili pljeskavice od mlevene junetine ili jagnjetine, a mogu biti poslužene dinstane, u sendviču, sa salatom ili jednostavno samo s jogurtom.

Mantije

Mantije vas na prvi pogled mogu asocirati na raviole, ali ovo tradicionalno tursko jelo potpuno je jedinstvenog ukusa i teksture. Male knedlice s govedinom ili jagnjetinom se kuvaju ili prže, te se serviraju s jogurtom ili maslacem. Često su popraćene i velikim izborom začina.

Kuzu Tandır

Meso za ovo popularno jelo od jagnjetine tradicionalno se lagano peče u jednom komadu, a često se poslužuje s pirinčem ili krompirom i jogurtom.

Lahmacun

Foto: Pixabay.com

Ovaj ravan i hrskav hleb tradicionalno je punjen mlevenim mesom, salatom i limunovim sokom, a može da se jede zamotan ili presavijen na pola. Savršen je kao lagani ručak ili užina.

Börek

Najčešće ispunjen mlevenim mesom ili spanaćem i sirom, börek može biti zamotan ili posložen poput lazanja, a poslužuje se za doručak, ručak, večeru, užinu, ... Kada god ga jedete, börek je uvijek sočan i ukusan.

Baklava

Puna oraha i sirupa, a često i s mlevenim pistaćima na vrhu, baklava je slatka, jedinstvena i trebala bi uvek da se jede sveža.

Pide

Često nazivan i „Turska Pizza“, pide se sastoji od testa u obliku brodića, a poslužuje se s različitim nadevima, uglavnom s mlevenim mesom ili spanaćem i sirom.

Güllaç

Tradicionalan desert koji se često poslužuje za vreme Ramazana, güllaç je poslastica s jedinstvenom teksturom napravljena od testa, mleka, ružine vodice, oraha, i semenki šipurka. U nekim se varijantama može pronaći neko drugo voće ili slanutak.

Meze

Foto: Pixabay.com

Uobičajeno je poslužiti meze, odnosno niz hladnih predjela, s pićima ili čak umesto čitavog obroka. Gostima na večeri ponuđeno je oko 20 izbora jela s pasuljem, salata i namaza na malim jelima, koja se jedu s hlebom.

(Telegraf.rs/finirecepti.net.hr)