Petar Božović najslađe jede u Nišu, a oseća se počastvovano kad mu ponude ovaj specijalitet

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako podjednako uživa u domaćoj i stranoj kuhinji, glumac se oseća gotovo počastvovano kad mu ponude jedan tradicionalni srpski specijalitet

Foto: Shutterstock, Nikola Tomić

Doajen srpskog glumišta, vrsan umetnik i strastveni gurman, Petar Božović , za sebe kaže da podjednako uživa u prefinjenim zalogajima francuske kuhinje i slanim mrsnim srpskim specijalitetima.

Foto: ATA Images

Mada je proputovao Srbiju uzduž i popreko, kaže da mu kuhinja koju je probao u Nišu najviše leži.

- Snimajući po raznim mestima u Srbiji otkrio sam dosta zanimljivih i izuzetno ukusnih jela. Mislim da je Niš u tome prvak sveta, mnogo mi se dopada kako se tamo jede.

Veliki je ljubitelj mesa, posebno jagnjetine koju obožava u svakom obliku. Ipak, kako sam kaže, "kad ga ponude jagnjećom glavom, to mu je kao da ga neko časti od srca".

Foto: Klix.ba

Probajte i vi recept za jelo koje Božović doživljava kao dragoceni poklon...

Pečena jagnjeća glava

Namirnice:

- 1 jagnjeća glava

- 1/3 šoljice maslinovog ulja

- 1/4 šoljice crnog vina

- 2 kašičice origana

- 2-3 čena belog luka

- 1 košičica soli

- 1 kašičica bibera

- peršun

Priprema: Ukloniti oči i jezik, pa jagnjeću glavu 10 minuta kuvati u posoljenoj vodi. Jezik kuvati pola sata, sastrugati površinu, pa ga vratiti u glavu. Ostale sastojke pomešati i sa njima marinirati jagnjeću glavu, a zatim ostaviti da odstoji na hladnom dva sata. Glavu prebaciti u odgovarajući pleh i peći oko 90 do 110 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni. Jelo poslužiti sa svežim peršunom i garnirom po izboru.

Prijatno!

(Telegraf.rs)